Se caută 108 ucenici la tricotaje, în Slatina. Mai mulți bani pentru angajatori

238

Oltenii cu vârsta peste 16 ani care doresc să învețe o meserie și să se califice la locul de muncă pot opta pentru un contract de ucenicie. În Olt, în această perioadă se caută ucenici la tricotaje.

Se pot angaja și, în același timp, califica la locul de muncă. 108 olteni au șansa de a deveni ucenici ca operatori confecționeri industriali îmbrăcăminte din țesături tricotaje, materiale sintetice. Prin intermediul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, un agent economic caută 108 ucenici la Slatina.

Poate deveni ucenic, potrivit legii, persoana cu vârsta de peste 16 ani care încheie un contract de ucenicie cu un angajator, în scopul obținerii unei calificări. Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie, este cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe săptămână. În cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână.

„De la începutul anului, avem 15 ucenici încadrați în domeniul confecții textile. În prezent, o societate din Slatina solicită 108 ucenici, cei interesați fiind așteptați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt. Deocamdată nu se vor încheia contractele, până la apariția normelor de reglementare privind cuantumul stimulentului acordat angajatorilor, legea fiind modificată recent”, ne-a declarat Elen Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt.

Angajatorii care încadrează ucenici sau absolvenţi de învăţământ superior primesc, la cerere, pe toată perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic angajat, o sumă în cuantum de 2250 lei/lună (sumă majorată de la 1.125 de lei până acum), sume alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

În funcţie de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, contractele nu vor putea dura mai puţin de: 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; 24 de luni – calificare de nivel 3; 36 de luni- calificare de nivel 4.