Galerie FOTO/Săpături în şantierul arheologic Romula – comuna Dobrosloveni, făcute de o echipă de belgieni

276

Pe urmele trecutului, în vatra vechii așezări dacice Malva, o echipă de tineri belgieni vor efectua timp de două săptămâni săpături arheologice. Șantierul arheologic este situat pe raza comunei Dobrosloveni, satul Reșca fiind întemeiat pe fosta capitală a Daciei Inferioare.

O echipă de tineri voluntari din Belgia va participa în următoarele două săptămâni în Olt la o campanie de săpături în şantierul arheologic Romula din comuna Dobrosloveni, în zona în care anul trecut a fost descoperită o clădire romană cu încălzirea prin podea (hypocaust).

„Ieri am primit vizita unor tineri belgieni, anunțată încă de acum două luni. Acești tineri sunt pregătiți și vor să se alăture acestui proiect în care este implicată comuna Dobrosloveni, vin în sprijinul nostru prin efectuarea de săpături arheologice în șantierul arheologic pe raza comunei Dobrosloveni, sat Reșca, a anunțat edilul Gheorghe Tudorașcu. Primarul a făcut apel pe pagina de socializare a administrației locale către tinerii din comună să se ofere voluntari pentru a se alătura echipei de cercetători: „Dacă doriți să vă implicați acestui proiect de voluntariat unde orice implicare dezvoltă o formă de învățare socială și o serie de abilități cât și responsabilitate socială, vă așteptăm la Centrul de Informare Turistică Dobrosloveni, între 8:30-16:30, tineri ai comunei cu vârste între 14 – 20 ani.”

În Dobrosloveni, locuitorii care vor să-şi construiască o casă trebuie să solicite avizul Ministerului Culturii, pentru că un sat întreg se află pe un sit arheologic ce se întinde pe 340 de hectare. Vestigii dacice şi romane zac împrăştiate în pământul satului Reșca, în albiile râurilor.

Echipa de voluntari belgieni este formată din 15 tineri, campania de săpături arheologice fiind coordonată, la fel ca şi în anii precedenţi, de profesorul Mircea Negru de la Universitatea din Bucureşti.

Anul trecut, în timpul cercetărilor arheologice, a fost descoperită o clădire romană cu instalaţie de încălzire prin podea (hypocaust), care avea pereţii acoperiţi cu pictură în frescă cu motive geometrice şi vegetale, cu panouri cu stucatură, considerată de către specialişti una dintre cele mai relevante pentru epoca romană, la nivel naţional şi este amplasată în fortificaţia centrală, cu ziduri care păstrează până la 13 rânduri de cărămizi, cu o înălţime de aproape un metru.

Primele săpături au început la Romula în 1869, însă cercetări sistematice ştiinţifice consistente au început abia în anul 1965. În anul 2007 a fost iniţiat primul Program interdisciplinar de cercetare a sitului arheologic Romula.