Premierul României va veni la Sărbătoarea iilor de la Cezieni

863

Pe 24 iunie, satul iilor unește România. Pentru prima dată în 34 de ani de organizare,  sărbătoarea are caracter național, cu finanțare guvernamentală și cu recunoașterea cuvenită, iar anul acesta la Sărbătoarea iilor de la Cezieni va fi prezent chiar premierul României.

Element de identitate națională, ia este sărbătorită într-o localitate din Olt nu de ieri- de alaltăieri, ci de 98 de ani, de pe timpul când principesa Brâncoveanu, stăpâna moşiei şi conacului din localitate, premia cu grâne și alimente cea mai frumoasă ie, prima sărbătoare fiind consemnată în 1920, în a treia zi de Paște, când tot satul participa la o ceremonie în cadrul căreia erau premiate iile.

Nu există femeie din Cezieni care să nu știe să coase ie, fie respectând tiparele și modele vechi, autentice, fie modernizate, iar timp de un an, în secret, o pregăteşte să fie cea mai frumoasă la hora satului şi la concursul local. Densitatea de ii din Cezieni nu are egal în ţară. Ce este mai interesant la această sărbătoare unică în țară este expoziția de ii. Practic, întreaga comună devine spațiu expozițional, iar gardurile gospodăriilor prind viață prin transformarea în simeze. Nu există gospodărie care să nu-și etaleze măcar o ie. Multe din creațiile expuse sunt valorificate de creatoare, altele sunt păstrate pentru a fi oferite celor dragi.

Anul acesta ia de Cezieni îşi câştigă în sfârşit importanţa la nivel naţional, la manifestarea principală organizată pe 24 iunie fiind prezente și autorități de la nivel central. Sursele Realitatea Oltului dau ca sigură însăși prezența premierului României, Viorica Dăncilă, însoțită și de alți reprezentanți ai Guvernului, printre care și viceprim-ministrul Paul Stănescu, dar și parlamentari de Olt. Iar prezența premierului este justificată de banii alocați în acest an sărbătorii: 570.000 de lei. În anul Centenarului, Sărbătoarea iilor de la Cezieni se desfășoară pe durata unei luni întregi: 1 iunie- 1 iulie.