Ne-a ʺvânatʺ greșelile de exprimare pentru a ne ʺizbăvi de păcatele limbiiʺ

42

Profesorul și scriitorul Constantin Voinescu a scos de sub tipar o carte cu greșeli de exprimare și explicații ʺutile întru evitarea păcatuluiʺ. De mâine, slătinenii pot găsi ʺAGRAMATICAʺ la Librăria Verona.

După ʺLike Gramaticaʺ, publicată în 2016, în care a surprins de pe facebook exprimările agramate și le-a explicat forma corectă inițial tot pe facebook, folosind un ton destins, ironic, profesorul Constantin Voinescu și-a extins ʺcercetareaʺ către mass-media, taxând abaterile de la norma literară pe aceeași rețea de socializare, cu umor.  Greșelile gramaticale identificate, alături de explicațiile ce reprezintă un real sprijin pentru vorbitorii limbii române interesați de corectitudinea exprimării, după cum aprecia un prieten al autorului la anunțul apariției volumului, se pot regăsi de mâine la Librăria Verona din Slatina în ʺAGRAMATICAʺ.

ʺCu sau fără voie, mai mult sau mai puțin grav, aproape toți cădem în păcatul abaterii de la normă, a cărei cauză poate fi, de la caz la caz, comoditatea, superficialitatea, graba, fronda, îndărătnicia, uneori- disprețul față de normă, alteori- ignoranța. Sper ca AGRAMATICA să fie înțeleasă ca un îndemn la izbăvirea de păcatele limbiiʺ, argumentează autorul.

foto: Facebook C. Voinescu