57

INTERZIS la comunicarre, fără aprobare- este directiva guvernamentală primită de majoritatea instituțiilor deconcentrate, Guvernul punând astfel pumnul în gură presei și purtătorilor de cuvânt și bătându-și astfel joc de cetățenii care vor să afle informații verificate direct de la sursă.

Oricât am vrea noi, cei din presa locală, să oferim cititorilor informații despre activitatea din județ desfășurată de către instituțiile statului, controale, evenimente , etc., verificate, obținute oficial direct de a sursă, și oricât de mult ar dori să ofere răspunsuri celor interesați instituțiile oltene, acest lucru se desfășoară cu dificultate. Potrivit unor directive guvernamentale, orice informație, deși publică, poate fi făcută publică doar cu aprobare. Mai exact, cei interesați se adresează instituțiilor abilitate să ofere răspunsul, purtătorii de cuvânt sau conducerea formulează răspunsuri scrise care merg mai întâi la Centru pe unde se plimbă pe la mai mulți responsabili care să analizeze răspunsul și să-l avizeze, apoi să reajungă la județ și de aici la presă. Cu alte cuvinte, informația ʺla caldʺ este purtată câteva zile pe la Capitală, până nu mai este de folos presei locale, că doar ʺa șaptea zi după Scripturiʺ nu mai scrie nimeni.

Și astfel stau lucrurile la Direcția Muncii, ITM, Protecția Consumatorilor, Protecția Mediului și alte instituții, doar șefii de la Agricultură păstrându-și, în ciuda directivei, coloana vertebrală și asumându-și comunicarea activității realizate. Deocamdată.

Și, uite așa, Guvernul Mucles înțelege comunicarea și informarea. Pe date… publice, care de altfel ar trebui puse la dispoziția oricărui cetățean direct pe site-urile pentru a căror mentenanță se plătește gras degeaba.