O palmă pentru aleși: „Parlamentul copiilor” a votat o lege respinsă de parlamentarii adulți, propunere a senatorului Siminica Mirea

90

Cursurile de prim-ajutor, o necesitate pentru toţi, mai puţin pentru parlamentarii noştri- este tema pe care o readuce în discuție parlamentarul de Olt Siminica Mirea, prin intermediul unei declarații politice arărând că, deși colegii au respins o propunere legislativă a cărei implementare poate face diferența între viață și moarte, copiii o consideră oportună.

Ceea ce pentru oamenii mari, aleși în funcții de decizie, nu a reprezentat o importanță, cântărind mai mult faptul că propunerea venea din partea unui coleg din Opoziție, au taxat copiii care, puși pentru o zi în locul parlamentarilor, au decis favorabil pentru introducerea cursurilor de prim-ajutor în planul de învățământ. Printr-o declarație politică, senatorul de Olt Siminica Mirea le bate obrazul colegilor și le arată că ʺvotarea mecanică, așa cum le dictează partidulʺ, nu le face cinste.

Redăm conținutul declarației politice a alesului oltean:

ʺDECLARAȚIE POLITICĂ

În urmă cu 4 luni de zile, am depus la Senat, alături de colegii mei din Partidul Naţional Liberal, „propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale”. În expunerea de motive am prezentat necesitatea introducerii cursurilor de prim-ajutor, evidenţiind o statistică tragică: 70.000 de români mor anual pentru că nu sunt resuscitaţi la timp. 
Corelând aceste cifre tulburătoare cu faptul că doar 0,5% dintre elevii români înscrişi în învăţământul gimnazial şi liceal au noţiuni de prim ajutor, am considerat mai mult decât oportună o dezbatere privind modalităţile de contracarare ale acestui fenomen. De altfel, şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a cerut implementarea cursurilor de prim-ajutor în şcoli, considerând că, în situaţii critice, „primele acţiuni, indiferent de vârstă, fac diferenţa între viaţă şi moarte”.
În urma dezbaterilor, atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul, au respins propunerea mea legislativă. Cu toate acestea, pe data de 1 iunie, la Parlament a avut loc un eveniment care promovează implicarea copiilor în activităţi politice şi civice. 
„Parlamentul copiilor”, aşa cum este denumit evenimentul, a găzduit simularea unei zile cu activitate parlamentară. Pe ordinea de zi, printre alte legi, s-a regăsit şi propunerea mea de introducere a cursurilor de prim-ajutor. În ciuda faptului că parlamentarii au considerat-o drept o propunere inoportună, copiii s-au arătat încântaţi şi au votat-o favorabil.
Prin urmare, pare că aceşti copii înţeleg mai bine decât parlamentarii noştri importanţa acestei modificări legislative. Mai mult decât atât, îşi doresc implementarea ei fiindcă sunt conştienţi de implicaţiile pozitive pe care le va genera la nivelul societăţii
Iată că, stimaţi colegi, de cele mai multe ori, adevăratele lecţii sunt preluate de la copii. Ceea ce s-a întâmplat de 1 iunie a reprezentat o palmă dată parlamentarilor care n-au înţeles necesitatea introducerii cursurilor de prim-ajutor în şcoli şi care, de cele mai multe ori, votează mecanic, aşa cum le dictează partidul, astfel de propuneri salutare.
Vă mulțumesc.
Senator MIREA Siminicaʺ