46 de dosare PENALE în perioada de prohibiție pentru pescarii olteni

51
foto: arhivă

Aproape 8500 metri liniari de setcă, unelte de pescuit și sute de kilograme de pește au confiscat jandarmii olteni de la pescarii prinși pe râul Olt la pescuit ilegal, în perioada de prohibiție. Braconierii s-au ales cu zeci de dosare penale și amenzi usturătoare.

Începând de ieri, prohibiția instituită pe 7 aprilie s-a terminat, iar pescarii sportivi au voie să revină pe malul Oltului. Activitatea de pescuit este permisă numai dacă pescarii dețin permis vizat de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi.

Cei care nu au putut sta departe de apă în perioada de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, au dat piept cu oamenii legii. O situație statistică realizată de Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt arată că, în cele 96 de acțiuni realizate în perioada 7 aprilie- 5 iunie pe linia braconajului piscicol, au căzut în „plasa” jandarmilor numeroși braconieri.

„Acţiunile au fost organizate în zonele şi la intervalele orare despre care existau date privind desfăşurarea acestor activităţi în afara reglementărilor legale în domeniu. În perioada de referinţă au fost întocmite în total acte de sesizare pentru 46 de fapte de natură penală, fiind identificaţi şi predaţi organelor de urmărire penală 38 de autori şi au fost constatate 45 de contravenţii fiind aplicate amenzi în valoare de 13 200 lei. Cu ocazia constatării faptelor de natură penală, efectivele de jandarmi au indisponibilizat în total 241,13 kg de peşte, 8470 metri liniari de unelte de pescuit de tip setcă (7670 metri de setcă confecţionată din plasă monofilament şi 800 metri de setcă confecţionată din plasă multifilament şi aţă), 4 unelte de tip prostovol, 2 lansete prevăzute cu unelte pentru greblare/harponare şi 3 unelte tip pripon, în lungime de 1000 metri fiecare. Peştele indisponibilizat a fost redat mediului prin deversare în apa râului Olt. Celelalte bunuri indisponibilizate au fost predate împreună cu actele de constatare şi persoanele în cauză, organelor de urmărire penală competente, conform prevederilor legale.”, declară lt. Col. Iulian Mihai, purtătorul de cuvânt al IJJ Olt.

Și, chiar dacă nu mai este prohibișie, jandarmii vor continua să fie cu ochii pe pescarii ilegali, anunțând activități de verificare a respectării prevederilor legale privind pescuitul recreativ-sportiv şi comercial.