Înscrieri online la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Radu Șerban” Caracal

76

S-a dat startul înscrierilor la festivalul caracalean organizat în memoria marelui compozitor român Radu Șerban, unul dintre festivalurile importante la nivel național în domeniu, dată fiind și componența juriului și implicarea unor specialiști în organizare. Concurenții se pot înscrie anul acesta online, până pe data de 25 iunie, iar cei care vor trece de preselecțiile organizate la Uniunea Compozitorilor din București vor urca pe scena din Caracal în perioada 6- 9 septembrie.

Coloana sonoră de la „Toate pânzele sus” sau „Păcală”, precum și melodiile interpretate de Margareta Pâslaru, Mihaela Mihai, Dan Spătaru sau Anda Călugăreanu îl păstrează pe Radu Șerban (născut pe 1 decembrie 1927, la Caracal) în rândul compozitorilor de frunte ai României postbelice. În memoria sa, Festivalul de Muzică Ușoară „Radu Șerban” organizat în cel de-al doilea municipiu al Oltului a ajuns la ediția cu numărul IX. Pe scenă vor urca tineri soliști, în concurs, dar și invitați de excepție, în perioada 6- 9 septembrie, însă până atunci concurenții trebuie să se înscrie, să treacă de preselecție și să se prezinte la repetițiile cu orchestra după un grafic stabilit de dirijorul acesteia, în perioada iulie – august.

De anul trecut, s-a revenit la forma inițială a festivalului din 1990: acompaniamentul live al concurenților, nu negative, realizat de orchestra condusă de compozitorul Viorel Gavrilă. În plus, se impune concurenților ca una din piese sa fie din repertoriul marelui compozitor caracalean Radu Șerban.

Festivalul – concurs de interpretare este deschis participării tinerilor cu vârste cuprinse între 15 – 26 ani, care vor trimite materialele pentru preselecție până pe date de 25 iunie, fiind acceptate și linkuri la postările de pe youtube. Concurenții admiși în urma preselecției vor înlocui una din piesele trimise cu o creație a compozitorului Radu Șerban: „Şi plouă” – interpret Aurelian Andreescu, „Cu viaţa nu glumi” – interpret Anda Călugareanu, „Seara” –interpret Aura Urziceanu, „De când mă ştiu” – interpret Adrian Romcescu, „Primăvară, primăvară” – interpret Mihaela Mihai, „Inimă de artist” – interpret Mihaela Mihai, „Pasăre de apă” – interpret Mircea Serban, „Parfumul străzilor” – interpret Mihaela Mihai și „Prieten drag” – interpret Pompilia Stoian.

Juriul are în componenţa sa personalităţi ale muzicii uşoare româneşti, membri ai Uniunii Compozitorilor, redactori radio, TV, personalităţi culturale locale, președinte fiind Titus Andrei. Se vor acorda diplome de participare şi premii în bani, dar și un premiu special pentru cea mai bună interpretare a unei piese de Radu Șerban.

Anul trecut, trofeul a revenit artistei Dora Gaitanovici din Buzău. Festivalul este organizat de Primăria Caracal și Centrul Cultural Radu Șerban Caracal.