Singurul liceu din Olt cu clase de artă nu școlarizează în clasa IX-a

1106

Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut săptămâna trecută probele de aptitudini pentru Admiterea la liceu la profile pedagogice, de artă, sportive sau limbi străine. Vestea proastă pentru cei care doreau să urmeze arte plastice a fost anul acesta că singurul liceu din județ cu acest profil nu are cuprinsă în programa școlară pentru anul 2018/2019 nicio clasă de-a IX-a.

Printre liceele din Olt unde admiterea se face în urma promovării unor probe de aptitudini se numără și Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” Slatina, cunoscut drept Liceul Pedagogic, singurul cu profile de pedagogie și arte plastice. Dacă la profilul învățător- educatoare100 de absolvenți de clasa a VIII-a din județ au susținut probele de aptitudini pentru a urma o carieră la catedră, fiind admiși 73 de candidați care, în urma susținerii Evaluării Naționale, vor ocupa cele 56 de locuri (2 clase), pentru profilul arte plastice anul acesta nu s-au susținut probe. Niciun elev din județ nu va putea învăța la acest profil, deoarece singurul liceu care școlarizează nu a cuprins în programa anului școlar viitor nicio clasă.

Așadar, singura clasă din județul Olt de a IX-a de arte plastice s-a desființat. Motivul: a fost redus numărul de clase la liceu la 7 și, pentru a evita restrângerile de activitate a cadrelor didactice pe alte specialități, s-a luat decizia să se renunțe la clasa de arte plastice, unde există doar 3 titulari care au și așa programa destul de încărcată.

Clasa de arte plastice activează în cadrul Școlii de Muzică și Arte Plastice a liceului, ce școlarizează în profile de muzică (vioară, pian, instrumente de suflat, etc.) doar ciclurile primar și gimnazial, iar la arte plastice cu continuitate la liceu.

Conducerea liceului intenționează ca doar anul acesta să se renunțe la această clasă, nu definitiv, deși Colegiul Vocațional se confruntă cu o criză de persoanl de predare în aceste domenii, mai ales la muzică, unde majoritatea profesorilor care predau instrument sau teorie și solfegii sunt în prag de pensionare.