FOTO/Trofeul „Floare de salcâm”, câștigat de o solistă din Giuvărăști

270

Alexandra Andrei și Alina Mihai sunt câștigătoarele Marelui Premiu și premiului I la Festivalul de interpretare vocală „Floare de salcâm”, organizat ieri la Stăvaru- Urzica. Cele mai bune voci din concurs au fost premiate de către primărie cu premii în bani substanțiale, fiind astfel încurajate să nu se abată de la acest drum al promovării folclorului autentic.

Primăria Urzica și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt au organizat ieri Festivalul de interpretare vocală „Floare de salcâm”, festival dedicat viitorilor mari artiști de folclor, anul acesta fără secțiunea de interpretare instrumentală.

La cea de-a VII-a ediție a festivalului, motiv de descoperire și promovare a viitorului folcloric oltenesc, pe scena din satul Stăvaru au urcat 18 concurenți bine pregătiți, care au făcut dificilă sarcina juriului din care au făcut parte artiștii profesioniști de la Doina Oltului- Gabriel Zăvoianu și Carmen Budulan și au smuls ropote de aplauze d ela publicul venit în număr mare să-i susțină și să-i asculte, în ciuda vremii capricioase. Acompaniați de Orchestra Profesionistă „Doina Oltului”, dirijată de Cristi Dumitru, mulți dintre concurenți au arătat că sunt deja artiști. Îmbrăcați în straie autentice, concurenții au interpretat câte două melodii de factură diferită, majoritatea optând pentru doine sau balade, un lucru de admirat la generația tânără, cu interpretări de excepție pentru vârsta lor.

Marele Premiu a fost obținut de Alexandra Andrei (Giuvărăști), iar Premiul I de Alina Mihai (Potcoava), două soliste cu o prestație impecabilă. Premiul II a fost câștigat de Claudia Popescu (Perieți), locul III de Amelia Olteanu (Balș), mențiune 1 Emilia Ogea (Morunglav), mențiune 2 Denis Gheorghe (Obârșia), mențiune 3 Ana Costache (Potcoava), mențiune 4 Amalia Tudor (Obârșia) și mențiune 5 Maria Vasile Tițian (Vădastra). De remarcat că  jumătate dintre premianți (locul I, III și 2 mențiuni) au revenit elevilor îndrumați de profesorul Victorița Cică, fetele activând în cadrul Grupului Vocal Mlădițele Oltului.

Nu trebuie trecută cu vederea remarcabila implicare a primarului Ion Spiridon în promovarea folclorului, nu numai a celui local prin susținerea financiară a ansamblurilor din comună, dar și județeană, prin premierea acelor voci care promit să ajungă marii soliști de mâine ai țării, care să continue acest drum al promovării folclorului autentic, al valorilor noastre naționale. Iar premiile în bani au fost unele substanțiale, lucru rar întâlnit în rândul organizatorilor de concursuri, în aceste timpuri în care mulți cer bani de la copii pentru a fi înscriși la concursuri sau promovări la tv.

În ciuda vremii, ediția VII a Festivalului Floare de Salcâm a fost una reușită, mai degrabă un spectacol de muzică autentică, sub măiastra coordonare a dirjorului Cristi Dumitru concurenții evoluând ca adevărași artiști, fără impedimentul acompaniamentului orchestral la vârste fragede, majoritatea concurenților având 8-9 ani. Astfel, scopul DJCPCT Olt a fost atins.