Jianu: Statul să dea gratuit și ultimului chișc de la țară un dispozitiv digitalizat!

72

„Haideţi să dăm la fiecare IMM din ţara asta un laptop cu o conexiune la internet şi cu softurile preinstalate!”, este propunerea președintelui CNIPMMR, ca o variantă de implementare a digitalizării serviciilor. Conform unei ordonanţe adoptate în luna august a anului trecut, casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii şi mari, respectiv de la 1 august 2018 pentru firmele mici, realizându-se înlocuirea treptată a celor de generaţie veche cu rolă jurnal de hârtie.

„E un proces inutil să creezi o digitalizare în mediul de afaceri fără să ai o corespondenţă în mediul public!”, a declarat slătineanul Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Preşedintele patronatelor IMM susține că România trebuie să adopte modele din alte ţări atunci când se vorbeşte despre digitalizarea serviciilor, propunerea sa fiind digitalizarea IMM-urilor, gratuit, cu ajutorul fondurilor europene. „Hai să trecem de la casele de marcat în care apăs un buton şi îmi dă un bonuleţ la facturi electronice. Dacă mergeţi la un magazin în România, o să vedeţi câte dispozitive are acel comerciant pe masă. Cred că are vreo zece dispozitive, de la o casă de marcat la vreo 5-6 POS-uri, la un ecran mare şi toate lucrurile astea sunt obligatorii prin legislaţie. Mergeţi în America să vedeţi cum se întâmplă acolo. Acolo, comercianţii au o tabletă la care este legată un dispozitiv foarte mic prin care treci cardul. Atât. Asta e tot ce au ei pe tejghea. Noi ar trebui să urmărim lucrurile astea, nu să le îngreunăm. La noi, comerciantul are 30 de dispozitive pe masă, 30 de afişe pe pereţi, în meniu o parte importantă o reprezintă afişele şi anunţurile din partea Ministerului Finanţelor şi ANAF. „Haideţi să dăm la fiecare IMM din ţara asta un laptop cu o conexiune la internet şi cu softurile preinstalate. Ce este aşa greu? În mediul rural, la ultimul chioşc statul poate să îi dea din fonduri europene, fără să coste nimic, un dispozitiv de tipul ăsta. Avem aproape 24 de modele din alte ţări, precum Italia, Franţa, Austria, Germania etc. „, a menţionat Jianu.