Un specialist seismolog vorbește despre cutremurele repetate din România. Ce riscuri există

28

Este sezonul cutremurelor, din câte se pare. În perioada 21 — 29 ianuarie, seismologii au înregistrat mai multe zile la rând cutremure de pământ cu magnitudinea de până la 3 grade pe Richter, urmate de cutremure mici, care abia s-au făcut simțite, dar sunt notabile și deloc de neglijat.

Potrivit șefului Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Ion Ilieș, citat de Sputnik, aceste cutremure din România nu depășesc cadrul normal.

„Ianuarie a fost chiar mai liniștit din punct de vedere seismic decât lunile precedente. În prima lună a acestui an au fost înregistrate opt cutremure cu magnitudinea sub 3 grade. Până acum erau 14 seisme pe lună cu magnitudinea de la 3 la 4 grade. Aceasta înseamnă că regimul seismologic al Vrancei este în limita normalului „, a comunicat seismologul la finalul lunii ianuarie.

Ion Ilieș a adăugat că această serie de cutremure mici nu prevestește un cutremur puternic. De aceea nu trebuie să acordăm prea multă atenție zvonurilor, care nu fac decât să creeze o stare de nervozitate în societate.

„Dacă s-ar produce seisme cu o magnitudine mai mare de 5 grade și acestea s-ar repeta frecvent, atunci am putea vorbi de iminența unui cutremur puternic. Noi însă, de atâția ani, atestăm un regim seismic obișnuit”, a conchis specialistul.