Astăzi se-mbrezează copiii să fie frumoși, grași și sănătoși

203
foto: Viața Liberă

Ziua de 20 decembrie este numită în tradiția populară Ignat, fiind ziua în care se sacrifică porcul de Crăciun. În multe gospodării oltene încă se păstrează obiceiurile străvechi legate de tăiatul porcului, cu precădere îmbrezatul copiilor.

Dacă în trecut tăiatul porcului era supus unor restricții ritualice complexe, în ziua de astăzi este mai degrabă o reuniune de familie. Tăiatul porcului de Ignat, serbat pe 20 decembrie , este și el opțional, în jurul acestei date mulți creștini având deja sacrificat porcul din gospodărie. Dacă pârlitul cu foc de paie a fost înlocuit cu butelia de aragaz, se păstrează încă unele obiceiuri: porcii se taie în zorii zilei sau dimineața, animalul este mai întâi stropit cu apă sfințită de către gospodinele care intenționează să dea de pomană și l-au răulit pe animalul neascultător, care acum este așezat cu capul spre răsărit. Pe frunte sau pe ceafă se crestează cu cuțitul o cruce pe care se presară sare. Cu precădere în satele Oltului, încă se mai păstrează, potrivit etnografului Muzeului Județean Olt, Claudia Balaș, obiceiul Îmbrezatul Copiilor. Astfel, copii sunt urcați pe porc și se mânjesc cu sânge pe frunte, făcându-li-se urarea să fie frumoși, grași și sănătoși tot anul și rumeni în oraji precum porcul. Sacrificarea se finalizează cu Pomana Porcului, gospodinele pregătind pe lângă carnea proaspătă friptă în tuciuri și mămăligă sau turtă, murături și țuică fiartă.

În religia creştin-ortodoxă, în această zi mai este prăznuit şi Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.