MAI a eliminat criteriile de înălțime și semne particulare. Ioțu: la un metru și jumătate, ce forță să reprezinți?

2924

Eliminarea criteriului de înălțime la admiterea la școlile de poliție, deja publicată în Monitorul Oficial, nu este văzută cu ochi buni de către sindicaliștii din sistem care consideră că înălțimea conferă autoritate întărită uniformei de polițist. Până acum, în Olt s-au înscris 608 candidați pentru locurile scoase la concurs de școlile de agenți de poliție în sesiunea din luna ianuarie 2018.

Cei care doresc să urmeze o carieră poliție se pot înscrie până la data de 5 decembrie pentru a ocupa unul dintre cele 1.600 de locuri scoase la concurs de școlile de agenți de poliție, în sesiunea din luna ianuarie 2018. Pentru a oferi șansa cât mai multor tineri să acceadă în poliție, MAI a hotărât  să abroge prin ordin criteriul de înălțime, iar ca element de noutate a fost introdus traseul practic aplicativ, acesta constituind proba sportivă eliminatorie. De asemenea, o altă modificare prevede ca persoanele care vor candida la școlile pentru subofițeri – pompieri sau care participă la concursurile organizate pentru posturile vacante din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) sunt exceptate de la interdicția de a avea semne particulare sau tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară. Noile prevederi au fost publicate ieri în Monitorul oficial al României.

Până în prezent, la Serviciul Resurse Umane, din cadrul  Inspectoratului de Poliție Județean Olt, au fost înregistrate cererile a 608 persoane, iar toți cei care au reședința sau domiciliul în județul Olt și sunt interesați de o carieră în poliție se pot înscrie, până la data de 5 decembrie, la sediul IPJ din Slatina. Toate condițiile și informațiile necesare  se pot găsi la adresa: https://ot.politiaromana.ro/ro/cariera/admitere-2018.

Pe aceeași temă:

Vor să fie polițiști, mai puțin jandarmi sau pompieri

 

Sindicat: nu de fiecare dată buturuga mică răstoarnă carul mare!

Eliminarea criteriului de înălțime nu este văzută cu ochi buni de către cei din sistem. Potrivit liderului Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Olt, Cristel Ioțu, efectele se vor vedea atunci când noii polițiști vor fi scoși în stradă.

„Chiar dacă ministerul invocă discriminarea ca motiv de eliminarea a criteriului de înălțime, trebuie avut în vedere că nici țările europene nu au scos limita minimă de înălțime. Polițiștii francezi, spre exemplu, au 1,80m înălțime. Pe orice structură de securitate și ordine publică ai nevoie de oameni vânjoși. Nu întotdeauna buturuga mică poate răsturna carul mare. În chestiuni de 1 la 1 mușchii pot face față înălțimii, dar când intră unul de 1,60m pe dispozitiv să țină piept la 2-3 de 1,80m…. Sindicatul a prezentat un punct de vedere ministerului care nu a fost luat în calcul. Ei tot ce știu, tot aia fac, indiferent ce spunem noi. N-avem decât să constatăm efectele decât atunci când vor fi scoși în stradă. Eu, personal cred că dăm bine ca imagine a poliției cu o înălțime rezonabilă de minim 1,70m la bărbați. La haina autoritară și constituția fizică își conferă autoritate întărită, reprezinți forța statului. La un metru și jumătate ce forță să reprezinți?”, este de părere Ioțu.

Un alt punct atacat de sindicate este angajarea femeilor mai ales la posturi de poliție rurale. „Înainte erau prevăzute câte 10 locuri pentru fete, acum sunt puse pe picior de egalitate. Cum femeile sunt silitoare, se înregistrează un procentaj de admitere crescut în favoarea lor. Sunt binevenite în sistem, pe chestiuni de birocrație, la birouri, dar nu putem face o poliție din femei. La posturi de poliție în mediul rural sunt puse în pericol și în condiții improprii. Cum să trimiți o femeie, care să mai aibă și o statură mică, să potolească la cârciuma din sat câțiva bărbați bine aburiți de alcool, spre exemplu? Să ne uităm și în curtea vecinilor europeni: fetele din poliție au cel puțin 1,70m. Cred că cei cu înălțime mică, femei sau bărbați, nu au ce căuta pe sistemul de apărare și ordine publică!„,a  mai declarat liderul SNPPC Olt.