Fermierii olteni vă invită la legume exotice. Afacerea cu bame, benefică pentru buzunar și sănătate

253

Câţiva fermieri din judeţ s-au apucat de cultivat, pe lângă roşii, ardei sau vinete şi bame. Legumele, originare din Asia, se mâncau în ţară noastră în perioada interbelică, acum ele fiind căutate mai mult de restaurantele de lux din marile oraşe, fiind preferatele românilor care şi-au petrecut concediul în Turcia sau Grecia. Un kilogram de bame olteneşti se vând în angrourile bucureştene cu un preţ cuprins între 5 şi 7 lei. Pe piaţă sau în supermarketuri el poate fi şi de cinci ori mai mare.

A dat roșiile oltenești pe bamele exotice

Gheorghe Văietuş din comuna Izbiceni a renunţat parţial la cultivarea tradiţionalelor roşii care au făcut celebră localitatea pentru exoticele bame.  Pentru început fermierul nu a cultivat cu exotica plantă decât vreo câteva sute de metri pătraţi. Şi-a propus să experimenteze piaţa. Vrea să afle dacă se merită să se axeze pe această cultură care teoretic ar trebui să îi aducă un profit considerabil.

,,E pentru prima dată când cultiv bame. Nu am pus pe o suprafaţă foarte mare pentru că nu ştiu cum merge. Ele, aşa, la prima vedere, nu necesită prea multă muncă şi nici cheltuieli prea mari. Producţia este bună, iar preţul unul acceptabil. Înfiinţarea unui hectar cu bame te costă cam 1000 de euro. Nu e mult dacă te gândeşti că sămânţa, care reprezintă cea mai mare parte din cheltuieli, o iei o singură dată, după care ţi-o procuri singur din producţia obţinută. Este chiar bine. Producţia poate ajunge, spun specialiştii, până la şase tone. Totul este să ai desfacere şi să recoltezi bamele la timpul potrivit, la dimensiunea la care ele sunt cele mai bune. Cam atunci când au 6-7 cm.”, ne-a declarat fermierul.

Mulțumit de profitul obținut de pe urma bamelor

Gheorghe Văietuş nu este singurul locuitor din Izbiceni care a îmbrăţişat cultura legumelor exotice. Mai mulți au făcut-o cu gândul la un profit cât mai mare. Şi dorinţa le-ar fi îndeplinită dacă la noi ar exista o piaţă pentru aceste legume extrem de benefice pentru sănătate.

,,Am pus bame şi am fi fost mulţumiţi de randament dacă am avea unde să le dăm. Nu prea avem unde să le vindem. În pieţe nu găseşti locuri din cauza samsarilor, aşa că nu am putut să vindem noi. Ce am reuşit să vindem, am făcut-o la angrourile din Bucureşti. Am mai încercat şi în alte oraşe, dar nu prea a mers. Ca mai tot ceea ce se valorifică în acest mod, preţul este unul sub cel solicitat de comercianţi în pieţe sau marile magazine. Noi le dăm cu un preţ între 5 şi 7 lei, în timp ce în marketuri sau pe pieţe preţul poate depăşi 30 de lei”, ni s-a destăinuit Florentin Vasile.

Profitul obţinut de pe un hectar de teren cultivat cu bame poate fi şi de cinci ori mai mare decât de pe cel cultivat cu cereale. De pe acesta se poate obţine până la 6 tone de păstăi, iar un kilogram de bame este valorificat de fermierii din Izbiceni cu un preţ între 5 şi 7 lei.

Consumul frecvent de bame vindecă întregul organism

Exoticele legume se gătesc mai mult în restaurantele de lux din marile oraşe, chiar dacă ele nu ar trebui să lipsească din bucătăria românilor, datorită  proprietăţilor nutritive deosebite. Potrivit specialiştilor, consumul acestora este extrem de benefic pentru organism, fiind sărace în calorii, dar extrem de bogate în vitamine şi minerale.

Specialiștii în nutriție susțin că bamele sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamine şi minerale precum A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu  şi vitamina B6. Întrucât conţin acid folic, bamele sunt recomandate viitoarelor mame, acidul folic ajutând la dezvoltarea tubului neural al fătului. Fibrele superioare, regăsite în bame, ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal. Mucilagiul din bame micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele prin filtrarea ficatului şi, graţie proprietăţilor laxative, curaţă intestinul gros. Şi nu e tot, fibrele din bame menţin sănătatea intestinului gros. Precum un panaceu, bamele consumate frecvent vindecă întregul organism.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în nutriţie, recomandă consumul bamelor pentru valoarea lor terapeutică. Conform studiilor, riscul unui infarct sau al unui accident vascular în rândul celor care consumă aceste miraculoase legume este foarte redus. De asemenea, specialiştii americani consideră că o dietă cu bame poate preveni unele forme de cancer, în special cel de colon. Bamele sunt hrana ideală pentru persoanele supraponderale având calorii puţine. O cană plină cu bame conține doar 33 de calorii. Datorită conţinutului ridicat de mucilagii, acestea au şi proprietăţi emoliente, fiind recomandate în afecţiuni respiratorii precum bronşite sau traheite.

 

Mâncare de bame

De ce aveți nevoie:

– 1 kg de bame
– 2 cepe mari
– 2 ardei grași (roșu și verde)
– 5 linguri oțet
– 4-5 linguri ilei
– 1 lingură pastă de roșii
– 1 praf de sare (după 1 an)
– o ceșcuță vin alb (pentru adulți)
– mărar

Mod de preparare
Se curăță bamele de codițe și se opăresc într-un litru de apă în care se pun 5 linguri de oțet. Se spală foarte bine și se pun la scurs.
Între timp, ceapa și ardeiul se înnăbușă în câteva linguri de ulei în care turnăm apoi 3-4 căni de apă. Când au început să fiarbă, se adaugă bamele pregătite (apa trebuie sa acopere puțin toate ingredientele).

După aproximativ 30 de minute de fiert, putem pune praful de sare pentru copiii mai mari și o lingură de pastă de roșii făcută în casă. Când sunt aproape gata, pentru adulți putem adăuga ceașca de vin alb. Mai lasăm puțin sa fiarbă cât să iasă alcoolul, iar la final adăugăm mărar tocat.