Guvernul plafonează indemnizația pentru creșterea copilului

50

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, vineri, că în şedinţa de Guvern va fi discutată şi aprobată Ordonanţa de Urgenţă care prevede plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului la 8.500 lei.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a afirmat, începutul şedinţei Executivului de săptămâna trecută, că urmează să propună o variantă de plafonare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, subliniind că devine o practică să se plătească salarii mai mari de către angajatori în ultimele luni de sarcină, astfel încât şi cuantumul indemnizaţiei să crească.

”Introducerea plafonului peste o sumă de 8.000 de lei nu afectează mai mult de 3% dintre cei care primesc aceste indemnizaţii, dar oprim o practică ce tinde să devină foarte periculoasă pentru bugetul de stat. La ora actuală suntem în analiză şi urmează să propunem Guvernului o variantă de plafonare”, a afirmat Olguţa Vasilescu.

Ea a spus că sunt ţări din Uniunea Europeană unde nu se plătesc aceste indemnizaţii, iar în statele în care se dau, acest lucru se întâmplă doar în anumite condiţii.

”În UE mai multe ţări nu plătesc deloc indemnizaţia, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxembrug, Grecia, Irlanda, Malta. În altele, indemnizaţia se acordă, dar media este de 500 de euro/lună. Cel mai mult se acordă în Germania, dar în anumite condiţii, suma de 1800 de euro/lună. În România am ajuns în situaţia în care pentru o astfel de indemnizaţie se plăteşte şi 35.000 de euro/lună pentru o singură persoană”, a mai afirmat ministrul Muncii.