Liviu Dragnea la judecată

53

Liviu Dragnea a anunțat astăzi că, în urma unor discuții cu mai mulți avocați, PSD ia în calcul varianta depunerii unei plângeri împotriva Rise Project, site care a dat publicității o serie de discuții pe Whatsapp între comunicatorii partidului.

Deși nu recunoaște dacă discuțiile publicate sunt reale sau nu, liderul PSD invocă secretul corespondenței ca premisă de la care ar pleca respectiva plângere. Poate mai important, Dragnea susține că își dorește să afle cum au fost obținute discuțiile respective.

Sigur că acesta și-ar dori să știe care dintre membrii grupului de Whatsapp a oferit convorbirile jurnaliștilor. De altfel, trădarea este o mai veche problemă în PSD. Dacă ne uităm în interiorul celorlalte partide, vom vedea că de-a lungul timpului au existat destule cazuri în care simpli membri „și-au permis” să critice și chiar să se dueleze cu conducerea.

La PSD, acest lucru se întâmplă rar spre deloc. Stilul de conducere cu care este obișnuit PSD nu permite membrilor din eșalonul doi și trei să se ridice împotriva liderilor. Sigur, există excepțiile care întăresc regula. Mihai Sturzu, Cătălin Ivan sau Mihai Chirica au avut diferite tresăriri de orgoliu. Dacă primii doi au fost excluși din partid, Chirica a fost schimbat din funcția de președinte executiv al PSD Iași, funcția de primar al municipiului fiind, probabil, singura care l-a salvat de la excludere.

Și dacă în PSD nu sunt acceptate răzvrătirile publice, membrii partidului recurg la trădări. La acest capitol, social-democrații performează mai bine ca oricine altcineva. Amintesc aici cazul lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat la Transporturi, care prin autodenunțul său i-a făcut cadou lui Adrian Năstase un dosar la DNA. De asemenea, despre trădările de la alegerile prezidențiale din 2009 s-a vorbit îndelung.

În cazul convorbirilor publicate de Rise, vorbim, de asemenea, despre o trădare. Declarând că ar vrea să știe cum au obținut jurnaliștii discuțiile de pe Whatsapp, Liviu Dragnea ar vrea, desigur, să afle care este trădătorul de ocazie și să-l dea exemplu în fața tuturor celor care s-ar mai putea gândi în viitor să recurgă la astfel de acțiuni. Ceea ce ar trebui să învețe liderii social-democrați este că, atunci când nu permiți celorlalți să te critice în față, mai devreme sau mai târziu se va găsi cineva dispus să-ți înfingă un cuțit simbolic în spate.