Poluarea fonică din țara noastră duce la boli grave

147

Poluarea fonică din Bucureşti și în marele orașe duce la boli foarte grave. Specialiştii lansează un semnal de alarmă fără precedent. Sunt peste 200 de zone în Bucureşti in care decibelii depasesc limita admisa, iar acolo unde sunt si santiere este ingrozitor. Abia acum, oficialii au elaborat si un plan pentru diminuarea zgomotului.

Sunt peste 70 de decibeli ziua, iar seara cu 10 mai putin, in conditiile in care nivelul maxim admis este de 55 de decibeli pe lumina si de 45 dupa lasarea intunericului. Nu mai putin de 344 de strazi sunt poluate fonic ziua, iar alte 490 atunci cand lumea ar trebui sa se odihneasca. Cumplit este ca aproape 3.000 sunt la limita maxima, anunţă ProTV.

Traim intr-un zgomot permanent care ne imbolnaveste. Boli cardiovasculare, afectiuni ale auzului, insomnii si stari de nervozitate au in unele cazuri ca punct de plecare zgomotul. 190 de mii de bucuresteni sunt afectati direct. In cazul santierelor, constructorii sunt obligati sa lucreze intre anumite ore, sa foloseasca echipamente cat mai silentioase. Astfel de derapaje ar trebui sanctionate de Garda de Mediu, dar activistii spun ca rar sunt aplicate amenzi si doar dupa ce cetatenii fac nenumarate sesizari.

„O sa ne atragem procedura de infrigement. Ca nu se face nimic. Ne-am obisnuit sa fentam oficialii europeni dar ne-au invatat tertipurile”, spune Dan Trifu de la Ecocivica. Planul de actiune pe urmatorii 5 ani propune transformarea unor strazi in artere cu sens unic, limitari de viteza sau chiar inchiderea circulatiei intre anumite ore, dupa model francez. Se vorbeşte despre constructia unor locuri noi de parcare, dar si de montarea unor panouri inalte de 4 metri care sa atenueze propagarea zgomotului.