248 de biserici au cerut sprijin financiar la Consiliul Județean Olt

260

Consiliul Județean Olt a primit și în acest an sute de solicitări de la lăcașele de cult  pentru acordarea de sprijin financiar pentru diverse lucrări sau activități de asistență socială. Dosarele sunt la stadiul de evaluare.

Pe baza unui proiect și a punctajului realizat, CJ Olt finanțează unitățile de cult aparținând cultelor religioase din județ recunoscute în România sub forma unui sprijin financiar acordat pentru întreținere sau funcționare, lucrări de pictură, reparații, construcții, precum și pentru susținerea unor activități de asistență socială și medicală. Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare a fost 23 aprilie.

Și în acest an, numeroase biserici au depus solicitări. „Au solicitat sprijin financiar 248 de biserici, în principal pentru lucrări de reparații curente. În acest moment, dosarele depuse se află în stadiul de evaluare. Cel mai probabil, pe 25 mai, repartizarea fondurilor va fi supusă aprobării consilierilor județeni în ședință”, a declarat Miruna Ginerică, purtătorul de cuvânt al CJ Olt.

În bugetul județului de anul acesta au fost prevăzute pentru acest proiect de acordare de sprijin financiar 1, 2 milioane lei, aceeași sumă ca și anul trecut.

Sprijinul financiar se acordă în baza unui contract încheiat între CJ Olt și unitatea de cult selecționată pe baza criteriilor prevăzute în Ghid. Punctajul maxim este de 500 de puncte, criterii de evaluare fiind: cheltuieli necesare pentru întreținerea și funcționarea unității fără venituri sau cu venituri mici- 150p; construire și reparare- 100p; conservare și întreținere bunuri de patrimoniu- 50p; activități asistență socială- 50p; numărul de credincioși- 50p; monument istoric- 50p.

Anul trceut, au primit bani 242 lăcaşuri de cult din judeţul nostru. Cea mai mare sumă, 92.100 de lei, a fost destinată Aşezământului „Buna Vestire” din comuna Grădinari, urmată de alte trei lăcaşuri de cult: Mănăstirea Strehareţ din municipiul Slatina, Mănăstirea Măineşti din oraşul Balş şi Mănăstirea Căluiu din comuna Călui- câte 12.300 de lei. Pentru celelalte 238 de biserici din judeţ s-au alocat câte 4.500 de lei.