A doua lovitură la mandat pentru primarul din Drăghiceni: incompatibilitatea, după controlul judiciar

249

Edilul comunei Drăghiceni a primit a doua lovitură la mandat astăzi. Cu interdicţie de a-şi exercita atribuţiile de primar în urma unei acuzaţii de abuz în serviciu şi delapidare, Viorel Şoancă a fost găsit incompatibil de către ANI.

Primarul comunei oltene Drăghiceni se numără printre cei 8 actuali şi foşti aleşi locali pentru care Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, existenţa conflictului de interese de natură administrativă, precum şi indicii privind existenţa conflictului de interese de natură penală. În cazul lui Ştefan Viorel Şoancă, pe care ANI îl identifică, dintr-0 eroare, drept fost primar şi actual consilier local, s-a stabilit starea de incompatibilitate. „În perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul S.C. Geoșel Măceșanu S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.”, se arată în comunicat ANI. Potrivit legii,  „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Primar pe ştatul de plată, însă fără atribuţii

Şoancă este primar doar pe ştatul de plată şi cu numele, având interdicţie de a-şi exercita mandatul. Asta după ce în martie, a fost reţinut în urma unor percheyiţii domicilare efectuate la Primăria Drăghiceni și la administratorii unor firme care au avut relații contractuale cu instituția publică. Potrivit surselor judiciare, în perioada 2015 — 2016, primarul ar fi recepționat lucrări de construcții fictive la Căminul cultural și la sediul Primăriei și ar fi cultivat, în folos personal, terenuri agricole aparținând administrației locale. Anchetatorii au estimat că prejudiciul cauzat bugetului de stat la aproximativ 200.000 lei.

Acuzat de abuz în serviciu și delapidare, Şoancă a fost plasat pe 31 martie 2017 sub control judiciar de Judecătoriei Caracal.