Polițiștii au luat cu asalt Ministerul de Interne. Ioțu: Ar fi bine să acționăm cu toții, nu separat!

223

Agenţii de poliţie protestează, la această oră, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cerând majorarea salarilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor. Acțiunea SNAP este apreciată de colegii de la SNPPC, însă cei din urmă și-ar fi dorit ca cele două sindicate să-și unească forțele și să nu acționeze separat.

Pe fondul unei nemulțumiri declarate a polițiștilor, personalului contractual din MAI, dar și jandarmilor și pompierilor, cu acțiuni de protest anunțate și cu un calendar bine stabilit, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) a furat startul protestelor. Surprinzător, astăzi SNAP a declanșat o acțiune de protest, cu scopul de a atrage atenţia Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Finanţelor Publice că poliţiştii nu sunt plătiţi corespunzător şi că o parte dintre prevederile legale privind salarizarea lor sunt încălcate. La protest sunt așteptați să participe aproximativ 2.000 de poliţişti, din Bucureşti şi din mai multe judeţe. 80 de agenţi din judeţul Olt participă.

Acțiunea colegilor este apreciată de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, însă lideri ai acestuia consideră că colegii lor s-au grăbit și că ar fi trebuit să acționeze împreună.

„Nu știu cine reprezintă acest sindicat la Olt, nu m-a contactat nimeni pentru solidaritate sindicală. Această acțiune a colegilor noștri o respectăm, este bine că își cer drepturile, însă ar fi fost bine să acționăm cu toții, nu separat. Fragmentarea sindicală nu aduce nici rezultate la nivelul așteptărilor, nici o imagine bună poliției. Sunt de părere că ar trebui să ne unim forțele, în definitiv avem aceleași revendicări. Sunt dispus la orice fel de discuție cu colegii, iar dacă sunt membri de la alte sindicate care doresc să ni se alăture la prouteste, sunt bineveniți”, a declarat pentru Realitatea Oltului liderul SNPPC Olt, Cristel Ioțu.

Liderii organizațiilor sindicale din MAI sunt deciși să-și continue protestele, chiar dacă principala revendicare cu caracter salarial le-a fost satisfăcută în urma negocierilor purtate cu reprezentanții MAI și ai Ministerului Muncii. Ei au reușit să-i determine pe guvernanți să le calculeze, începând cu luna trecută, salariile raportat la nivelul salariului minim de 1450 și nu de 1250 ca până acum. Acţiunile de protest au fost anunţate pentru zilele de 23, 24 la Ministerul Muncii şi 25 martie, de ziua lor, la Ministerul de Interne, apoi un marș de protest către Guvern și protest la Guvern. Potrivit liderului Ioţu, polițiștii din Olt vor fi reprezentați la protestele de la București de pe 25 martie de peste 150 de oameni în uniformă. Aceștia vor fi din cei care se vor afla în zilele libere. Lor li se vor adăuga, indirect și câteva zeci de jandarmi.