Stațiunea balneară de la Potcoava ar putea reînvia cu fonduri europene

3524

Posesoare a unor ape termale de o deosebită valoare, localitatea Potcoava ar putea să reintre în circuitul balnear. Stațiunea cu ape minerale iodurate, închisă după Revoluție, ar putea să fie reînființată cu fonduri europene.

Administrația orășenească Potcoava se gândește să redea circuitului balnear singura stațiune a județului. Deși în manualul de Balneologie editat de Ministerul Sănătății în anul 1982, stațiunea Potcoava figurează ca stațiunea balneară posesoare a unor ape termale de o deosebită valoare, inclusă pe lista stațiunilor cu ape termale iodurate sărate alături de Băile Govora, Bazna, Băltățești, Săcelu, Sărata Monteoru, Praid. Până și wikipedia menționează la Potcoava existența acestei stațiuni: „Timp de peste 20 de ani, la Potcoava s-au tratat zeci de mii de oameni suferinzi de reumatism. În clădirea în care din 1994 funcționează primăria, la sfârșitul anilor ’60 s-au amenajat băi comunale, cu ape termale și diferite proceduri medicale, menite să trateze reumatismul. “Erau vestite aceste băi. Mulți veneau să se trateze. Nu existau spații de cazare, iar cei care veneau de la distanțe mai mari erau cazați pe la săteni. Din lipsa banilor și a investițiilor, băile s-au desființat imediat după 1989”.

Planuri mărețe

Cum orașul încă este traversat de sondele cu apă termale, edilii nu au ignorat posibilitatea de a reda comunității această bogăție, intenționând să acceseze fonduri europene în acest sens. „Ideea este în stadiul de propunere de proiect. Încă nu am ajuns la stadiul de a-l depune. Este de interes local și nu numai reînființarea acestei stațiuni, orașul fiind traversat de sonde cu apă termală. Este adevărat că nu mai sunt folosite de mult, puțurile sunt în conservare. După Revoluție s-a distrus tot, s/au mai furat din sonde, dar încă se păstrează suficiente. Am identificat chiar și o clădire foarte bună ca spațiu de funcționare, în centru. Nu este încă a noastră. Este vorba de fosta fabrică de confecții.”, ne-a declarat viceprimarul Tiberiu Guianu.

Edilul Manuel Enăchioaia a dezvăluit încă din 2012 intenția de a reînvia fostele băi termale, care au funcționat în sediul actual al primăriei, unde erau cabinele de fizioterapie, cu ape termale, sărate, cu parafină, colectate de la procesul de extracție al petrolului și aduse, prin conducte, în centrul localității.

Dacă pe vremuri Potcoava intrase într-un circuit al bazelor de tratament din țară, nu este imposibil să redevină stațiune.

Propunerea de proiect a fost deja inclusă în Portofoliul de proiecte 2014 – 2020 din Planul de Dezvoltare Regională Sud-Vest Olteni.