Doar Dumnezeu le apără viața, statul le cere sacrificiul

151

Statul nu le-a asigurat viața sau sănătatea, însă le cere să-și riște zilnic viața pentru apărarea semenilor. Polițiștii, pompierii sau jandarmii sunt nevoiți să se asigure cu bani din buzunar pentru eventuale zile negre, statul fiind nepăsător la riscurile la care se expun în exercitarea meseriei.

În decembrie anul trecut, doi polițiști olteni au fost tăiați cu cuțitul în târgul de la Osica încercând să aplaneze un conflict. Unul s-a ales cu tendoanele tăiate la brațul drept, fiindu-i provocate leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 22-24 de zile îngrijiri medicale, iar al dolea agent de poliție a fost lovit peste degetul mare de la mâna dreaptă, în momentul în care încerca să-l deposedeze pe inculpat, fiindu-i provocate leziuni pentru a căror vindecare i-au fost necesare 11-12 zile îngrijiri medicale. Astfel de cazuri în care viața celor care intervin pentru salvarea bunurilor sau vieții semenilor este, la rându-le, pusă în pericol nu sunt însă puține.

”Tânărul jandarm grav rănit cu o cărămidă la OCHI în piața Victoriei a fost din nou azi la control. Din păcate a rămas cu o gravă sechelă: mai are cam 25℅ din vederea normală! Agresiune cu consecințe serioase și IREVERSIBILE! Sacrificiu! Un om mutilat pe veci de niște scelerați!” a scris Monica Pop pe Facebook. Un incident pentru care jandarmul nu a fost asigurat de către statul pentru care și-a dat până și vederea.

Fie că vorbim de polițiști, pompieri sau jandarmi. Cum îi apără statul pentru eroismul lor? Lăsându-i să fie victime, fără a fi despăgubiți în niciun fel că și-au riscat sănătatea sau viața. Asigurarea de viață, ce ar trebui să fie obligatorie în meseria lor, este încheiată doar pe hârtie. Ordin de ministru există, însă normele metodologice de aplicare n-au mai fost date. Așa că fiecare, dacă este prevăzător și-l ține buzunarul, încheie individual o astfel de asigurare. Cine nu, se roagă în fiecare zi să se întoarcă sănătos acasă.

„Nu am avut niciodată astfel de asigurări încheiate. Nu s-au alocat bani și pentru acest lucru. Sindicaliștii au lansat un semnal în acest sens, dar nu ne-a auzit nimeni. Acest lucru nu s-a pus în discuție nici la negocierea contractului colectiv de muncă. Statutul polițistului prevede multe facilități, că dacă-l citește toată lumea ar vrea să se facă polițist. Din 2002 se prevede că polițistul este ajutat în timpul carierei să-și achiziționeze sau să-și construiască o locuință. Însă niciun ministru nu a dat ordin de reglementare. Nici medicamente și proteze gratuite nu avem dacă avem nevoie după data de 10 ale lunii, când ni se spune că nu mai sunt fonduri. De-abia am reușit să asigurăm mașinile CASCO, în situația unui accident eram puși în situația de plăti din buzunar. De 7 ani, atât polițiștii, cât și personalul contractual MAI, pompieri și jandarmi angajați înainte de 2008 suntem înșelați la salariu. Nu cerem măriri de salarii, ci doar respectarea legislației actuale. În acest moment, ne pregătim să ieșim în stradă!”, ne-a declarat şeful Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – Biroul Teritorial Olt, Cristel Ioţu, totodată şi preşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”- Filiala Olt.

Dacă norocul sau paza divină au făcut ca niciun pompier sau jandarm să nu sufere accidente în ultimul timp, ultraj sau să-și piardă viața, polițiștii au cam pățit-o. Potrivit datelor IPJ Olt, anul trecut au fost ultragiați 6 polițiști și s-au înregistrat 3 accidente ușoare cu leziuni care au necesitat doar câteva zile de îngrijiri medicale și un accident de muncă.