Leul, afectat drastic de haosul din țară

149

Problemele mari politice, dar şi sociale duc România într-o criză fără precedent. Imediat după decizia decizia Guvernului de a da Ordonanţele pe Justiţie, lumea a ieşit în număr mare în marile oraşe. În economie, problemele s-au reflectat abia astăzi. Leul s-a prăbuşit pur şi simplu şi a atins un nou minim istoric.

Leul a pierdut miercuri peste 1% din valoare pe piaţa valutară, ajungând la cotaţii apropiate de 4,55 lei/euro, nemaiatinse din iunie 2013. Analiştii pun evoluţia pe seama protestelor stârnite de aprobarea de către guvern a Ordonanţei de Urgenţă de modificare a codurilor penale.

În jurul orei 15, euro era cotat cu 4,5470 lei, nivel neatins din iunie 2013, şi se afla pe o tendinţă de depreciere. Comparativ cu nivelul de închidere de marţi, moneda naţională a pierdut miercuri 1% din valoare. La ora 13, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,5240 lei/euro, în creştere cu 0,45% faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel maxim din 30 decembrie 2016. Marţi, BNR a afişat un curs de 4,5038 lei/euro.

Investitorii sunt îngrijoraţi de protestele generate de OUG aprobată marţi de Guvern, spun analiştii. „Moneda locală s-a depreciat de la primele tranzacţii, afectată de protestele de stradă împotriva Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care a redus pedepsele pentru mai multe fapte de corupţie”, arată un raport al Credit Europe Bank, publicat miercuri.Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2072 lei la 4,1935 lei. Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană,conform news.ro.Cursul francului elveţian a urcat de la 4,2267 lei la 4,2350 lei.