Iordache: 2500 de persoane ar putea fi grațiate

129

Ministrul Justiției, olteanul Florin Iordache, a transmis spre consultare către CSM, Înalta Curte și Parchetul General astăzi proiectul de act normativ referitor la grațiere. Potrivit estimărilor pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii.

„România trebuie să dea o lege a grațierii!”, susține ministrul Iordache. Finalizat aseară, mult-contestatul proiect al legii grațierii  se află în consultarea tuturor instituțiilor și asociațiilor profesionale din domeniu și astăzi a fost postat și pe site-ul MJ.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a explicat că nu ar urma să fie grațiate persoanele condamnate pentru fapte de corupție, spălare de bani sau acte de violență. „Ținând cont de o politică penală coerentă, putem da o lege a grațierii care să nu vizeze faptele grave, faptele care vizează corupția, spălarea de bani și alte infracțiuni foarte grave, astfel încât, din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii”, a subliniat Iordache.

Președintele Iohannis, procurorul general al României și sefa DNA au anunțat că se opun unei legi a amnistiei și grațierii.

Potrivit ministrului Justiției, această lege ar fi necesară, în contextul în care în penitenciarele românești sunt cu 8000 de deținuți mai mult decât capacitatea acestora. „În acest moment sunt peste 8.000 de deținuți în plus, peste cele 19.000 de locuri de cazare în penitenciare. Cu românii care sunt închiși în străinătate, gradul de ocupare ar fi de peste 200%. Gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere”, a precizat Florin Iordache.