Renică Diaconescu, un doctor pentru Sănătate

1315

Un sistem adaptat și pentru oameni săraci, în care respectul pentru pacienți și cei care salvează vieți să fie la loc de cinste, excluderea aberațiilor din Sănătate pe care „un ministru incapabil le-a făcut pentru că nu cunoaște sistemul“, considerând că „cei care conduc destinele sistemului sanitar sunt cei care îl distrug prin legi aberante“, sunt doar câteva din motivele care l-au determinat pe doctorul în științe medicale Renică Diaconescu să candideze pentru un loc în Parlamentul României. Un specialist din sistem, cu experiență și medicală, și politică, este propunerea PSD Olt, un om a cărui voce să poată să se impună în comisia de sănătate a camerei superioare a adunării legislative.

Unul dintre medicii cu care Slatina se mândrește, un neurolog renumit nu numai pe meleaguri oltene, cercetările sale în domeniu fiind premiate la congrese naționale și internaționale, Renică Diaconescu a tratat cu succes sute de pacienţi cu afecţiuni neurologice grave, a contribuit la dotarea spitalului slătinean și are o activitate medicală intensă, participând la congrese şi consfătuiri de specialitate, dar şi o activitate publicistică, scriind lucrări şi referate în reviste medicale. Doctor în științe medicale, cu supraspecializare în ultrasonografie Doppler (Investigații paraclinice cerebrale), șeful secţiei Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina este membru al Societăţii Europene de Neurologie. Fost secretar în Comisa de Sănătate a Camerei Deputaților (2004-2008) și fost consilier al ministrului Sănătății (2009-2011), dr. Diaconescu este specialistul în sănătate pe care PSD Olt îl propune pentru un mandat de parlamentar de Olt, un om care își susține cu tărie convingerile și spune lucrurilor pe nume, fără ocolișuri.

A decis de la 7 ani că vrea să salveze vieți

Și-a dorit să ajungă medic încă de mic, de la o vârstă fragedă, iar astăzi este unul dintre cei mai buni neurologi. „Am ales să fiu medic încă din copilărie pentru că soarta mi-a hărăzit să trăiesc fără tată de la 7 ani, tatăl meu suferind de embolie cerebrală în urma unei boli cardiace. De atunci am crezut că trebuie să fac ceva ca alți copii să nu aibă soarta pe care am avut-o eu. Medicina am făcut-o cu pasiune și cu foarte multă apropiere față de omul bolnav pentru că eu veneam de undeva de jos și am făcut cu greu facultatea, am primit bursă ca să pot să supraviețuiesc în facultate“, mărturisește dr. Renică Diaconescu.
Nu s-a limitat la a fi doar medic, ci desfășoară și o activitate de cercetare, în speranța dezvăluirii a cât mai multor taine ale medicinii. Iar descoperirile sale nu au rămas neremarcate, fiind prezentate și premiate la congrese din țară și străinătate. Vorbește cu modestie despre această activitate, una surprinzătoare efectuată într-o unitate sanitară mică, ce nu oferă condiții în acest sens. „Am încercat să îmi dezvolt cunoștințele, medicina având foarte multe necunoștințe. Neavând decât observația la patul bolnavului, am încercat alături de echipa de tineri pe care am format-o la nivelul Secției de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina să descoperim ceva din tainele care sunt încă ascunse ale acestei specialități. Consider în continuare că sunt multe, multe necunoscute în medicină și că noi nu cunoaștem decât 10% din tainele bolilor cu care ne confruntăm. Am reușit pentru că au fost niște cercetări sincere, pe observații corecte de la patul bolnavului, însă din păcate ele nu au putut fi continuate cu investigații paraclinice pentru că la nivelul Spitalului Județean Slatina nu am avut aceste posibilități. Dar au fost trepte ridicate de noi, pe care pot să pășească viitorii medici și viitorii cercetători“, spune șeful Secției de Neurologie.

Vrea să găsească leacul Sănătății

Pentru ca actul medical să fie unul bun, în meseria de medic nu este suficient să fii bun și să lucrezi cu pasiune. Te lovești de multe probleme ale sistemului, piedici puse de regulă de legislație. Iar ițele încâlcite nu pot fi desfăcute decât de cei care cunosc aceste probleme din interior. Pe acest principiu se bazează și dr. Diaconescu care vrea să-și folosească experiența în realizarea unor legi care să pună pe picioare sistemul. Candidează pe lista PSD Olt pe locul 2 la Senat. „Am ales să reintru în politică tocmai pentru că am observat în ultima perioadă de timp că acest sistem se prăbușește, este într-un mare impas și, mai ales, cei care conduc destinele sistemului sanitar sunt cei care îl distrug prin legi aberante, prin ordonanțe ministeriale care nu fac decât să creeze haos. Sper că experiența mea din sistem o să o pun rapid în practică și sper să găsesc acolo, în sistemul de sănătate, colegi care să înțeleagă că nu se mai poate continua în felul acesta. Cred că trebuie să creem un sistem sanitar care să respecte pacientul și, nu în ultimul rând, cadrele medicale. Dacă aceste două componente sunt baza viitoarei Legi a Sănătății- respectul față de pacient și respectul față de cei care salvează viețile oamenilor, atunci lucrurile vor merge bine. Din păcate, la ora actuală nu există respect nici pentru pacient, nici pentru cei care lucrează în sistemul sanitar“, spune medicul.

Proiecte prioritare

Renică Diaconescu știe ce are de făcut. Experiența de fost secretar în Comisa de Sănătate a Camerei Deputaților și fost consilier al ministrului Sănătății îi conferă un atu de invidiat de către adversarii politici. Are proiecte clare, pe care speră să reușească să le îndeplinească. „Principalele proiecte pe care îmi doresc să le realizez în Sănătate cuprind o altă lege a sănătății, programul de salvare a vieții celor cu boli cerebro-vasculare, de prevenția lor și de tratament înainte să facă fie infarct miocardic, fie accident vascular, pentru că este mai puțin să previi decât să tratezi. Dacă pe vremea când eu intram în specialitatea de neurologie internam la Spitalul Județean Slatina 7-8 accidente vasculare pe săptămână, acum vin 7- 8 pe zi, uneori și mai multe. Acest lucru arată că, la nivel de primă intenție, medicii de familie trebuie ajutați să poată să implementeze aceste programe de prevenție și tratament preventiv. Mai este necesar să fie implementat un program privind asistența medicală în școli, noi nu avem medici în școli care să acorde asistență medicală și mai ales stomatologi. Nu avem stomatologi în mediul rural. Nu avem un statut al medicului specialist până la urmă, avem statutul medicului de familie, dar nu avem statutul medicului specialist. Trebuie foarte mult lucrat și în sistemul de cercetare și trebuie reașezat sistemul de învățământ medical. Din păcate, acum profesorii universitari sunt umiliți, deși ei sunt simbolul, ei au creat sistemul de sănătate. Nu poți să interzici unui profesor să nu mai intre într-o clinică de medicină sau să nu mai fie șeful acelei clinici. Cine să conducă atunci o clinică, pentru că șeful secției este cel la care vin toți ceilalți colegi să-i scoată din încurcătură, să le dea sfaturi și sugestii pentru tratamentul sau diagnosticul unei boli. Acum șefii de secție nu mai trebuie să fie profesori universitari și obligăm profesorii universitari să dea examene pentru șefia secției. Păi, cu cine să dea? Foarte multe aberații pe care un ministru incapabil le-a făcut pentru că nu cunoaște sistemul. Toate aceste lucruri, sper, alături de colegii mei din PSD și de colegii medici din comisia de sănătate, să reușim să le salvăm“, explică dr. Diaconescu.
Este conștient că pentru boala sistemului nu există vindecare. „Întotdeauna nu vom găsi un sistem ideal în nicio țară, însă trebuie să fie un sistem cât mai adaptat nevoilor noastre. Suntem o țară săracă și trebuie să gândim un sistem pentru o țară săracă și pentru oameni săraci!“, încheie el.

Material electoral comandat de PSD- Filiala Olt, produs de SC Realitatea Media SRL, CUI Mandatar: 11160007