Cardul de sanatate, blocat din nou

92

Ieri, începând cu orele 10,00, sistemul cardului de sănătate a fost practic blocat din cauza unor probleme tehnice de comunicație între unele componente ale sistemului, după cum reiese din comunicatul transmis de conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Deşi reţetele se pot elibera în mod offline, cadrele medicale nu pot verifica dacă pacientul este sau nu asigurat. În acest fel, medicii riscă să plătească reţetele compensate, iar pacienţii sunt nevoiţi să aştepte cu orele primirea unei reţete.

CNAS nu mai are un contract pentru mentenanţa sistemului IT al cardului de sănătate de la sfârşitul anului trecut. Potrivit unui sondaj realizat în august de Colegiul Medicilor din Bucureşti, sistemul dă erori cel puţin o dată pe săptămână. Consecinţele sunt pe măsură: serviciile oferite de medici se validează parţial.

Potrivit CNAS, până la remedierea problemelor apărute, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale/ prescrierii rețetelor/ eliberării medicamentelor va putea fi efectuată în modul offline.

„Serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în PIAS în maxim trei zile lucrătoare calculate de la ora zero a zilei următoare datei prestării serviciului, conform prevederilor legale în vigoare”, menţionează CNAS.