Poluarea din județ, dezbătută luni la Slatina

213

Reprezentanți ai Ministerului Mediului vin luni la Slatina pentru a analiza reducerea poluării din județul Olt. Dezbaterea va avea loc la Consiliul Județean Olt.

Anul trecut, în localitățile Fărcașele și Traian, în cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, s-au finanțat două investiții, care, în prezent, sunt operaționale. Astfel , s-au construit  platforme comunale de depozitare, împreună cu echipamentul necesar: încărcătoare frontale, tractoare cu remorcă, cisterne vidanjă, mașini de împrăștiat gunoi – și europubele, cu valori de 1,2 şi, respectiv, 1,3 milioane de lei. A doua mare investiție a fost plantarea perdelelor de protecție (25.500 de bucăți puieți de salcâm) în localitățile Sprâncenata și Traian.

În cadrul aceluiași proiect, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează luni, 26 septembrie, la Slatina, o dezbatere publică cu tema analiza cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri și se va va desfășura la Sediul Consiliului Județean Olt, între orele 10-17.

Dezbaterea are ca scop realizarea unui dialog deschis între autorităţile locale judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din județul Olt la sursele publice de finanţare a investițiilor din cadrul Directivei Nitraţi.

Pentru perioada 2016-2022, Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.