Studentă în Anglia: „Nu îmi doresc să mă întorc în țară, dar nici să rămân în Regatul Marii Britanii!”

646

Raluca Diana Ispas este studentă în anul II la University of Southampton, Anglia, specializarea IT. Este unul dintre zecile de absolveți de liceu din Slatina care an de an aleg să studieze la o facultate în afara țării și care, odată ce li se deschid alte orizonturi, o lume cu altă gândire și alte valori, aleg să urmeze o carieră departe de România, țara care nu le respectă nici măcar statutul de student și care nu le oferă asistență medicală sau reducere la transportul în comun la fel ca tinerilor care studiază aici. Ieșirea Marii Britanii din Uniune și atacurile xenofobe asupra românilor nu o sperie și speră ca lucrurile să se calmeze, fiind hotărâtă să continue studiile acolo, indiferent de situație.


– De ce ai ales să studiezi în străinătate și de ce o facultate în Anglia?
– Am ales să studiez în Anglia în primul rând pentru că sistemul de învățământ diferă atât de tare de cel românesc: de la tehnicile de predare și numărul de ore până la modalitățile de notare. Pe lângă pregătirea oferită de universitățile britanice, un factor decisiv a fost și prestigiul de care se bucură University of Southampton în ceea ce privește profilul de informatică.
– Cum este viața de student în Regatul Marii Britanii?
– Viața de student în Marea Britanie debutează ca o aventură. Începi o nouă etapă într-o țară străină, fiind nevoit să înțelegi cât mai repede ce ai de făcut și care sunt cele mai bune alegeri pentru viitorul tău.
– Cum este sistemul de învățământ de acolo?
– Sistemul englez de învățământ are o abordare diferită de cel românesc, axându-se pe practică. Numărul nostru de ore este mai mic, dar compensează cu timpul dedicat studiului individual, respectiv cel dedicat proiectelor. De asemenea, de cele mai multe ori și numărul examenelor este redus în comparație cu cele românești. În schimb, avem testări regulate și se întâmplă să lucrăm chiar și la 3 proiecte simultan, pe lângă laboratoarele săptămânale.
– Ești tratată diferit pentru că ești româncă?
– Nu, nu am întâmpinat aceasta problemă. În plus, University of Southampton are studenți din peste 135 de țări și este una dintre cele mai diversificate universități englezești.
– Cum vezi ieșirea Marii Britanii din Uniune? Te temi, te aștepți să întâmpini probleme după această decizie, să fii tratată altfel?
– Nu mă aștept să fiu tratată altfel, cu atât mai puțin să întâmpin probleme. Sper, totuși, ca situația studenților din Uniune să rămână neschimbată și să putem beneficia în continuare de împrumutul guvernamental.
– Deja s-au semnalat mai multe atacuri xenofobe la adresa tinerilor români. Dacă acestea vor continua, ai luat în calcul posibilitatea de a renunța la studii acolo sau vei continua indiferent de situație?
– Cred că sunt doar reacții extreme la o decizie atât de contestată și mă aștept ca lucrurile să se calmeze cu timpul. Nu am luat în calcul posibilitatea de a renunța și cred că voi continua indiferent de situație, dar așa cum am spus, am ales un oraș în care există un echilibru între numărul studenților englezi și numărul studenților străini, așa că mă aștept să găsesc un mediu temperat și să nu întâmpin probleme la întoarcere.
– Cum te-a influențat traiul printre englezi?
– Mi-a dat încrederea că orice situație are o rezolvare și că sunt capabilă să mă adaptez oricăror împrejurări -viața departe de casă nu este atât de ușoară. Dacă într-adevar îți dorești să realizezi ceva, universitatea îți oferă tot suportul necesar pentru a reuși.
– Ce îți place cel mai mult acolo și ce nu? Ce îți lipsește din România?
– Cred că oricărui student îi lipsesc în primul rând familia și prietenii, dar am avut norocul de a mă integra ușor în noul colectiv. Mi-am făcut noi prieteni și pot spune că cel mai mult apreciez perspectivele pe care un mediu multicultural ți le deschide.
– Cum este tratat, din punct de vedere al drepturilor, un student la o facultate în afara țării față de unul care studiază în România?
– Studenții care aleg să plece în afara țării nu beneficiază de aceleași avantaje nici măcar la nivel medical, în ciuda faptului că părinții noștri sunt și ei plătitori de taxe și impozite ca în cazul oricărui alt student român. Nu ne sunt oferite reduceri la mijloacele de transport în comun și, în general, avantajele noastre devin inexistente în momentul în care alegem să studiem în străinătate.
– Crezi că vei avea parte de mai multe oportunități după ce termini facultatea, având în vedere că ai studiat în afara României?
– Da. Acesta a reprezentat chiar unul dintre motivele pentru care am ales să studiez în străinătate. Consider că tot ce studiez în momentul de față la facultate îmi va folosi pentru a avea parte de mai multe oportunități, atât din punctul de vedere al cunoștințelor teoretice, cât și practice. În plus, cred că un alt avantaj al studenților români din afară este experiența pe care o capătă în urma încercărilor la care sunt supuși într-o țară străină.
– Te gândești să te întorci în țară pentru o carieră aici sau vei căuta un job în altă țară?
– În momentul de față nu îmi doresc să mă întorc în țară, dar nici să rămân în Regatul Marii Britanii. Cel mai probabil îmi voi căuta un job într-o altă țară la sfîrșitul studiilor.
– Mulțumesc.