Voluntari pentru viață

276
Voluntarii vor învăța cum să ofere primul ajutor

Zece olteni și-au depus dosarele pentru a deveni voluntari în cadrul ISU Olt și de a-i ajuta pe salvatori în misiunile lor. Cel mai tânăr candidat este o fată de 16 ani.

Viața și bunurile oamenilor depind de rapiditatea și pregătirea celor care au meseria de a le salva. Orice ajutor oferit forțelor de intervenție, atunci când acesta este dat de cineva care știe ce face, este un atu. Voluntariatul a depășit de mult conceptul de muncă patriotică, devenind în prezent un prilej de a acumula experiență profesională. După ore de pregătire, un voluntar poate face parte din echipajele de intervenție ale pompierilor, campania de recrutare fiind la faza analizării dosarelor depuse.
Campania „Salvator din pasiune“ a avut repartizate la Olt 40 de locuri pentru cei care vor să devină voluntari ai structurii, condiția de vârstă impusă fiind între 16 și 65 de ani. Doar 10 olteni au răspuns provocării de a învăța să fie salvator- două femei și 8 bărbați. Aceștia au optat astfel: 3 pentru Slatina, 3 Scornicești, 3 Caracal și unul pentru Balș. Cel mai tânăr salvator oltean este o fată și are 16 ani.
Până pe 29 iulie, Inspectoratul General le va analiza dosarele și le va parafa înțelegerea cu contracte de voluntariat. „După data de 1 august va începe pregătirea voluntarilor, cu 24 de ore de curs de pregătire generală introductivă, voluntarii participând la câte 6 ore de curs în patru week-end-uri. Aceste ore sunt obligatorii, restul programului fiind stabilit, în baza celui de la jobul fiecăruia, cu instructorii. Aceștia își vor desfășura activitatea în cadrul detașamentelor, în urma activității de voluntariat urmând să primească certificate, pe care le pot folosi la angajările ulterioare. Abia după trei ani de pregătire un voluntar va putea participa la intervenții alături de echipa de prim-ajutor cu competențe extinse. Intervenția lor se face în funcție de nivelul de pregătire“, declară plt.maj. Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Matei Basarab“ al județului Olt.
După parcurgerea unor programe de pregătire, activităţile derulate alături de pompierii olteni vor consta în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.
Voluntarul I, categorie în care se încadrează un candidat oltean, aceasta fiind destinată vârstelor 16-18 ani, va putea participa după absolvirea a 240 de ore de curs la intervențiile în cadrul echipajelor de prim-ajutor. Voluntarul II- 240 de ore de curs și vârsta peste 18 ani, va participa la cursurile de prim-ajutor calificat, decarcerare și operațiuni de salvare. Voluntarul III- cu 2 ani de voluntariat și 480 de ore de curs absolvite va participa la cursurile de calificare cu competențe extinse și poate face parte din echipajele de prim-ajutor. Voluntarul IV, cel mai experimentat, cu cel puțin 3 ani de activitate și 720 de ore de curs, poate participa cu echipajele de stingere.
Participarea la acest program se poate transforma, în timp, în şansa reală de a accede în structurile ISU ca angajat din sursă externă, ultimele recrutări fiind operate în Olt în 2008.

Anul trecut, pompierii olteni au intervenit la 244 de incendii de gospodării sau bunuri și au reușit să salveze bunuri de 28,3 milioane lei, cea mai mare reușită fiind salvarea de vieți omenești- în urma a 498 de intervenții au fost salvați 41 de adulți și 12 copii. O activitate bogată au avut echipajele SMURD, care au intervenit la 4.986 de cazuri,, pentru salvarea a 5.089 persoane – 4711 adulţi şi 378 copii.