Rusia se pregătește de război

549

Vladimir Putin nu uită prea ușor îngamfarea venită de la NATO după ce organizaţia Nord-Atlantică a mutat scutul antirachetă la Deveselu.

Rușii nu stau cu mâinile în sân și au în plan să creeze o rachetă mai devastatoare decât orice a văzut omenirea până acum. 

Tu Linh Tv - RS-28 Sarmat Russia
Proiect Tu Linh Tv – RS-28 Sarmat Russia

Când racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat va intra, în 2018, în dotarea forţelor armate ale Rusiei, ea va fi repartizată trupelor din Siberia şi sudul Uralului. Masivele rachete pe bază de combustibil lichid vor înlocui sistemele sovietice R-36M2 Voevoda, care astăzi sunt, oarecum, cele mai mari arme din lume. Potrivit publicaţiei The Naţional Interest, primele modele experimentale ale rachetei au fost deja construite. De la anul se va trece la realizarea sistemelor de lansare. Dacă testele vor decurge normal, Sarmat va intra în producţie de serie în 2018, când vor ajunge şi la destinaţie.

Informaţiile existente indică faptul că va fi o armă înfricoşătoare, căreia i s-ar fi potrivit mai degrabă numele de Satana (Voevoda, conform clasificării NATO). Dar ruşii nu construiesc o rachetă de la zero. Samrat va folosi varianta modernizată a motorului de la Voevoda. Prima treaptă a rachetei va fi echipată cu patru motoare RD-274. Samrat va cântări cel puţin 100 de tone, iar greutatea părţii anterioare va fi de 10 tone.

Samrat va avea o rază de acţiune de 9.500 de kilometri. Când va fi predată armatei, va deveni cea mai mare rachetă din istoria omenirii, conform incomemagazin.ro. În acest context, americanii au demarat lucrările preliminare pentru crearea unei noi rachete balistice intercontinentale Ground Based Strategic Deterrent, care va lua locul sistemelor Minuteman III. Acestea din urmă se află, în prezent, în faza de modernizare, dar responsabilii UŞ Air Force au declarat în Congres că această armă s-a învechit şi nu mai constituie o garanţie de securitate.