Şcolit în secret de Corneliu Coposu ca specialist al ţării în comunicare

303

Un lot de câţiva zeci de tineri pregătiţi în afara graniţelor, iar un altul în România- reprezintă “arma” secretă pe care a pregătit-o Corneliu Coposu, un simbol al rezistenţei anticomuniste, pentru ţara sa, specialişti care să asigure viitorul intelectual al ţării. Printre ei, şi un oltean, cunoscut în zilele pe când îl vizita pe fostul său coleg de celulă din închisorile ceauşiste, un primar ţărănist din comuna olteană Vâlcele. Nepotul edilului, Valeriu Catană, acum singurul preot greco-catolic din Olt, a făcut parte din grup de tineri pregătiţi în secret în ţară de către Corneliu Coposu pentru a deveni elita ţării, specialişti în comunicare. Preotul a dezvăluit pentru Realitatea Oltului, în exclusivitate, cum l-a cunoscut pe marele politican şi cum a decurs specializarea sub aripa ocrotitoare a liderului opoziţiei din România postcomunistă.

„l-am cunoscut personal înainte de Revoluţie, prin bunicul meu”, îşi începe istorisirea preotul Catană, unul dintre românii care au avut privilegiul de a fi ales să studieze în „lotul Coposu”. Studii desfăşurate după un tipar bine pus la punct, finalizate acum pentru cei care au studiat în trăinătate cu cariere internaţionale, iar pentru Valeriu Catană cu o carieră în slujba Domnului, ca preot greco-catolic.
Trioul format din foştii deţinuţi politici care împărtăşeau aceleaşi ideologii şi principii- edilul de Olt (bunicul preotului Catană), Corneliu Coposu şi cardinalul greco-catolic Alexandru Todea, purta discuţii în întâlnirile din casa de la Vâlcele despre ororile petrecute după gratii, dar şi despre viitorul ţării, de multe ori departe de urechile nepotului Valeriu Catană. Băiat isteţ, absolvent de Teologie însă fără post, pentru că pe acea vreme, aşa cum singur declară, “trebuia să laşi o maşină la uşă ca să primeşti parohie”, tânărul a fost luat sub aripa fostului senator şi preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi pregătit alături de alţi tineri, în secret. Coposu spunea că speranţa noastră este tineretul care nu a apucat să aibă creierele spălate de cei aproape 50 de ani de comunism şi spera în noua generaţie care să aducă în ţară o altfel de viaţă: mai bună, morală, iar ţara să reuşească să prospere, încât să ajungă la locul care i se cuvine în Europa. Aşa că s-a implicat în a da ţării intelectuali, trimiţând la studii în străinătate sau în ţară zeci de tineri.
„Am avut noroc să studiez ştiinţa pshilogiei conştiinţelor cu domnul Coposu. De mic mi-a plăcut să fiu preot, dar ştiţi cum se putea ajunge atunci preot. Şi s-a mai continuat practica şi după Revoluiţie, ştie toată lumea. Trebuia să laşi o maşină mică acolo ca să devii preot. Diavolul şi-a băgat coada şi în Biserică. Dacă am văzut aşa, mi-am văzut de treaba mea şi mai bine un laic bun credincios decât preot. Nu vin acuma ca o critică, dar aşa se întâmpla. După revoluţie, având şi Seminarul Teologic, bunicul meu a fost o perioadă de timp primar la Vâlcele, pe timpul ţărăniştilor conduşi de Corneliu Coposu, l-a cunoscut şi pe cardinalul Alexandru Todea (n.r.- conducătorul Bisericii Române Unite cu Roma), şi el fost deţinut politic. Pe timpul CDR-ului se ironiza expresia că avem 10.000 de specialişti. Acei specialişti nu erau atâtea mii, dar domnul Coposu a trimis în străinătate vreo 30 şi ceva de tineri să studieze sociologia, ştiinţele comunicării şi psihologia ca să-i pregătească, dânsul nu spunea în resurse umane, ci pentru politica de cadre a partidului. Acest lucru l-a făcut în secret, nici chiar oamenii de la vârful PNŢCD din acea vreme nu au ştiut acest lucru, pentru că şi-a dat seama că în partid au ajuns multe cozi de topor. Eu care studiam Teologia, eram în anul II de facultate, şi fiind mai în vârstă ca ei, puteam să mă duc şi eu, însă am fost inclus în lotul din ţară. Era în perioada de până să plece domnul Coposu la Viena. Am luat materiale de la ei şi am studiat psihologia la Cluj, la Babeş-Bolyai, cu un profesor francez care lucrase pe la Vatican, am studiat cu fostul director al Radio Vatican. La ora actuală, din lotul care a studiat în străinătate nu a mai venit niciunul în ţară, sunt cei mai mari specialişti în comunicare şi conduc campanii electorale în mari state ale lumii, la cele mai mari personalităţi. În trupă a fost cooptat, chiar dacă mai mic de vârstă, şi băiatul fostului ministru Mureşan.”, povesteşte Catană.

Testaţi pe un simulator al NASA

Pentru că nu orice tânăr putea avea calităţile vizate de Coposu, inteligenţa nefiind suficientă, aceştia au fost testaţi. Metoda inedită pentru vremurile acelea sau mai degrabă nefăcută publică, ne-a fost explicată de către preotul Catană.
„O să vă spun ceva în premieră. Aceşti oameni când au fst trimişi să studieze au fost puşi la simulator, inclusiv eu. La catedra didactică de la o anumită universitate, de la un anumit cult, NASA a trimis un simulator ca material didactic şi l-a donat. Acest simulator semăna cu cel de testare psihologicăînsă este prevăzut cu dischete conţinând scenarii. Ni se testau aptitudinile morale, după introducerea dischetei cel testat fiind adormit şi visând scenariul din dischetă. Rezultatul în urma visului este la toată lumea negativ, pentru că nu este om care să fie viu şi să nu greşească, să cadă pradă tentaţiilor, însă s-a dorit să se testeze reacţia, în ce măsură este deviaţia de comportament, cum se modifică conştiinţa în anume situaţii.”, spune olteanul.
Cercul de studii al partidului, prin atragerea de specialişti din toate domeniile pe care Corneliu Coposu l-a iniţiat pregătind PNŢCD de guvernarea ţării nu a folosit partidului, însă a folosit tinerilor care au avut şansa de a studia şi de a-şi forma un viitor unii în străinătate, alţii în ţară. Lui Valeriu Catană i-a folosit să-şi afle calea, să-şi menţină coloana vertebrală şi moralitatea.