Ambasadori în uniformă. Fizicienii de pe Olteţ

1260
Olimpicii de la fizică, alături de prof. Marian Anghel

Peste 150 de elevi de excepţie are judeţul în acest an. Ei s-au calificat la faza naţională a olimpiadelor şcolare. Unii dintre ei eu reuşit performanţa de a se califica chiar la mai multe materii. Din cauza gaficului de organizare, ei au trebuit să aleagă la ce competiţie merg mai departe. Ei sunt adevăraţii ambasadori ai judeţului. Sunt cei mai valoroşi chiar dacă nu au schimbat încă uniforma pe costum. Aceşti copii minunaţi, care reuşesc să ne bucură sufletele dezamăgite de neputinţa autorităţilor, merită din plin să-i promovăm pentru a-i cunoaşte.

 

Fizicienii de pe Olteţ

Din cei 9 elevi din Olt calificaţi la faza naţională a olimpiadei de fizică, patru sunt din Balş, trei de la Slatina şi câte unul de la Caracal şi Corabia. Olimpicii bălşeni provin de la două unităţi de învăţământ: doi de la Liceul Teoretic ,,Petre Pandrea” şi alţi doi de la Şcoala Gimnazială ,,Mihail Drumeş” , cu toţii pregătindu-se suplimentar la Centrul de Excelenţă din oraşul de pe Olteţ. Din cei patru calificaţi din Balş, au mers mai departe doar trei. Cu toţii s-au întors acasă de la Timişoara, acolo unde s-a dus ,,bătălia finală” , cu câte o medalie la gât: o medalie de aur şi două de bronz. O performanţă unică până acum pentru învăţământul bălşean. Prin premiile lor, performanţa obţinută, aceşti tineri deosebiţi au creat multă bucurie în rândul comunităţii din care provin, dar mai ales profesorilor care le-au descoperit pasiunea pentru fizică, le-au cultivat-o şi le-au îndrumat paşii spre aceste rezultate deloc la încemână. Au confirmat încrederea pusă în ei şi, prin premiile obţinute, au răsplătit speranţele celor din jur şi au ajuns să facă din fizică o pasiune, în cele ce urmează.

Filip Dugăeşescu, olimpicul nostru de aur

Este elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială ,,Mihai Drumeş”. La clasă este pregătit de Mariana Apostolescu, iar la Centrul de Excelenţă care funcţionează în cadrul Liceului Teoretic „Petre Pandrea“, de profesorii Marian Anghel şi Marcel Tănasie. Îi place fizica pentru că, susţine el, îi permite să explice multe lucruri care se întâmplă în jurul său. ,,Pasiunea pentru fizică a ,,debutat” de când eram mic şi făceam tot felul de chestii: aprindeam becurile, le conectam, făceam tot felul de legături…”, a susţinut Filip, cu ceva timp în urmă. El recunoaşte că s-ar putea să fi avut predispoziţie pentru această materie şi din familie pentru că bunica a fost profesor de fizică. Nici părinţii lui nu sunt străini de această ştiinţă, ei urmând facultatea de mecanică. Fizica nu este singura sa pasiune, când vine vorba de materiile şcolare. Filip a mai reuşit să se califice la faza naţională a olimpiadei de fizică şi în clasele a VI-a şi a VII-a, dar nu a mers deoarece a optat pentru matematică. Visează să devină inginer. Nu se vede însă profesând în ţară. Şi-ar dori să intre în rândul specialiştilor germani. Acesta este şi motivul pentru care îşi doreşte să meargă la facultate în afară. Adolescentul susţine că pentru a obţine performanţe deosebite este nevoie de un cumul de factori, nefiind suficient studiul individual. Este nevoie, ne-a mărturisit el, atât de sprijinul şi încurajarea familiei cât şi de îndrumarea dascălilor. Filip Dugăeşescu s-a întors la Balş cu cea mai strălucitoare medalie pentru elevii fizicieni. Ne-a mărturisit că nu a fost uşor pentru că performanţele de acest gen se obţin greu, cu mult studiu. ,,Când nu am olimpiade, studiez cam cinci ore pe zi la matematică şi fizică, iar când am concurs stau şi câte opt ore pe la şcoală, prin laboratoare”. Pentru Filip, medalia de aur din acest an devine cea mai importantă performanţă după cea din clasa a V-a de la matematică, atunci când s-a clasat pe locul 13 pe ţară şi a obţinut medalia de argint. Deşi recunoaşte că este privit ca un ,,geniu” de colegi, Filip susţine că acest lucru nu le strică relaţia de prietenie pentru că este, mai spune el, un copil normal. ,,Ne mă privesc ca pe un tocilar pentru că petrecem destul de mult timp împreună. Jucăm fotbal, handbal, mai rezolvăm împreună temele, mai bine spus le arăt atunci când îmi cer ajutorul… Avem o relaţie absolute normală, ca nişte colegi buni”, a susţinut olimpicul bălşean.

Laurenţiu Alexandru Roşu vrea să calce pe urmele idolului

Olimpicul de la ,,Mihail Drumeş” este un elev silitor. A învăţat bine chiar de la început. Pentru a-şi testa cunştinţele, Laurenţiu Alexandru Roşu, elev în clasa a VI-a, medaliat cu bronz la faza naţională a olimpiadei de fizică, ne-a mărturisit că a participat la tot felul de concursuri în clasele primare. Competiţiile serioase au debutat anul trecut. Deşi anul acesta s-a numărat printre cei mai buni elevi la fizică, Laurenţiu a făcut primul pas spre rezultatele şcolare deosebite anul trecut când s-a clasat pe locul II la faza judeţeană la matematică. Şi-a propus atunci să devină cel mai bun din Olt şi a reuşit anul acesta când s-a calificat la faza naţională a olimpiadei de fizică. În plus, el s-a întors de la competiţia finală cu medalia de bronz. Performanţa nu doar că l-a bucurat foarte mult, dar i-a făcut părinţii şi pe dascălul care-l pregăteşte-Mariana Apostolescu să fie mândri. La fel stau lucrurile şi în cazul colegilor săi, cu care susţine că are o relaţie foarte bună.
,,Sunt un copil normal, care nu doar că învaţă, dar îşi găseşte timp să se şi joace. Când eram mic aveam înclinaţii artistice. Îmi plăcea să desenez. Acum nu prea mai am timp. Dacă vreau performanţă trebuie să studiez mai mult. În general, pe lângă timpul necesar pregătirii temelor de la şcoală, studiez în plus la aceste materii cam 2-3 ore”, ne-a mărturisit Laurenţiu. El a precizat că îşi doreşte să devină dascăl, chiar dacă nu a luat încă o decizie cu privire la materia pe care şi-ar dori să o predea.

Medaliatul cu bronz care visează la lotul naţional- Cătălin Alexandru Pârlea

Cătălin Alexandru Pârlea este elev în clasa a XI-a B la Liceul Teoretic ,,Petre Pandrea”. Pasiunea pentru această materie a început, crede adolescentul, încă de la primele lecţii predate la clasă, chiar dacă ele erau mai mult unele de mecanică. Faptul că făcea orele la laborator, alături de colegii mai mari care descopereau experimentele electrice, oscilaţiile, l-a făcut să se aplece mai mult asupra acestei ştiinţe pe care o consideră fascinantă. Pentru că pasiunea pentru tot ceea ce ţine de fizică l-a acaparat aproape total, tânărul a studiat zilnic multe ore, atât la şcoală, alături de profesori, cât şi acasă, individual. Uneori chiar şi 12 ore pentru că şi-a dorit să se întoarcă acasă de la faza naţională cu o performanţă care să-i răsplătească orele de studiu. Deşi este un obişnuit al fazelor finale al olimpiadei de fizică, din clasa a VII-a fiind reprezentantul judeţului la competiţia finală, acum se poate lăuda cu cea mai importantă performanţă. Pentru că s-a numărat printre cei mai buni elevi şi la o altă competiţie desfăşurată anterior la Bacău, el are şanse să prindă lotul naţional şi astfel i se poate oferi şansa de a reprezenta România la competiţia internaţională. Îşi doreşte să fie în lot şi să demonstreze că este printre primii pe ţară, este însă conştient că este extrem de greu să-şi atingă obiectivul. Sunt colegi de-ai săi de la olimpiadă care studiază în licee de top din ţară, în care orele dedicate fizicii sunt mult mai multe în programă. Speră însă că va reuşi, iar ambiţia pe care i-am citit-o pe chip îi dă un mare avânt. Cătălin, aşa cum îi spun cei mai mulţi dintre colegi, visează să urmeze Politehnica să studieze Aerospaţială. Şi el ia în calcul să studieze în afara ţării. Dacă va fi să aleagă o universitate din Europa ar prefera una din Anglia. El îşi sfătuieşte colegii care nu îndrăgesc această materie, care o consideră ca fiind extrem de dificilă, să meargă la laborator şi să asiste la nişte experimente. Cu siguranţă or să le placă şi rezultatele bune or să vină de la sine.

Marian Anghel, şlefuitorul de olimpici

Fostul ajdunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean coordonează clasa de fizică de la Centrul de Excelenţă de la Liceul Teoretic ,,Petre Pandrea”. Aici, alături de Marcel Tănasie, el se ocupă de pregătirea suplimentară a celor mai buni elevi la această materie, continuând munca de la clasă a unora dintre profesorii specialişti din oraş. Modestia care-l caracterizează îl face să împartă performanţele elevilor săi cu colegii care-i pregătesc pe copii la ore.
,,Este o muncă de echipă… a noastră de la centru şi a colegilor de la unităţile de învăţământ, în special de la două şcoli. Împreună am reuşit această performanţă de a califica patru elevi la faza naţională. Totul a început acum câţiva ani, cu unul-doi elevi şi a culminat acum cu această performanţă deosebită. Pentru ca ei să fie foarte bine pregătiţi pentru competiţie am lucrat cu ei mai mult decât se lucrează la clasă, atât ca timp cât şi ca materie abordată pentru că cerinţele la faza naţională sunt altele”, ne-a mărturisit Marian Anghel, cel care şlefuieşte de câţiva ani olimpicii la fizică.
Deşi le-au oferit timp şi le-au împărtăşit cât de mult au putut din cunoştinţele lor, profesorii care i-au pregătit pe tinerii fizicieni de la Balş au susţinut, prin vocea coordonatorului Marian Anghel, că nu aveau aşteptări mari de la ei ca şi premii, ci ca şi potenţial de a se realiza pe viitor, într-un domeniu bazat pe această ştiinţă.
,,Aşteptăm ca ei să se dezvolte, să se integreze în timp într-o comunitate academică care să le ofere şanse în plus faţă de ceilalţi copii. Astfel ei vor putea nu doar să-şi construiască un viitor deosebit, dar şi să aducă un plus societăţii noastre”, ne-a mai mărturisit dascălul.

Rareş Gherghina, copilul minune al Balşului

Elevii din Balş au obţinut performanţe deosebite la fizică şi până acum. Potrivit profesorului Mihai Anghel, până acum elevii din oraşul de pe Olteţ se mai pot lăuda cu trei medalii de aur la fizică. Toate obţinute de Rareş Gherghina, El a reuşit această performanţă deosebită pe vremea când era elev al Şcolii ,,Mihail Drumeş” , clasându-se de fiecare dată în primii 10 elevi din ţară. Anul acesta, copilul minune al Balşului este calificat la fazele naţionale ale olimpiadelor de matematică, fizică şi biologie, optând să se prezinte pentru întrecerea finală la ultima materie. Şi, nu este pentru prima dată când Rareş obţine o aşa performanţă. Cu toate acestea, copilul minune al Balşului nu este văzut ca un geniu de către cei apropiaţi.
„Nu este un geniu, este un copil care munceşte foarte mult. Eu nu cred în altceva, nu cred că există elevi cu rezultate extraordinare fără un efort pe măsură. Rareş munceşte enorm, este poate cel mai conştiincios elev pe care l-am cunoscut. Spre deosebire de alţii, el munceşte permanent, nu acumulează cunoştinţe în ritmuri diferite”, ne-a declarat despre el profesorul Marian Anghel care îi este şi diriginte. El a precizat că Rareş e interesat de foarte multe lucruri, iubeşte studiul şi tot ceea ce face. Nu este un copil izolat, care stă doar cu cartea în faţă. Este foarte bun la toate materiile, pentru că le acordă aceiaşi atenţie tuturor. Aşa se explică şi calificările multiple şi la materii care nu sunt înrudite, ca să spun aşa. Este un copil care ştie să apese pe clapele unui pian, care a luat lecţii de înot, joacă tenis şi iubeşte natura.