Nesimţirea deţinătorilor de câini lasă urme… mirositoare pe aleile Slatinei

1136

Pentru slătinenii care nu se duc dimineaţa cu maşina la seriviciu sau micuţii la şcoală, ci pe jos, pe aleile din blocuri, slalomul printre… rahaţii de câine a devenit o adevărată problemă. Nesimţirea cu care toţi deţinătorii de câini de companie (să-mi fie iertată globalizarea însă, personal, nu am văzut pe nimeni cu punga) îi plimbă şi-i păzesc să-şi facă nevoile pe alei, la locurile de joacă pentru copii sau spaţiile verzi a întrecut orice limită. Mai grav este că nu are cine să-i tragă de mânecă pe stăpâni, amenzi se dau „din joi în Paşti”, iar o situaţie clară cu numărul acestor animale nu există, mulţi dintre cei cu animale, mai ales la curte, nedeclarându-i.

Orice slătinean deţinător al unui câine de companie are obligaţia, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr.189/2010 care modifică şi completează HCL 104/ 2008, „În timpul plimbării/deplasării să aibă asupra lui pungă PVC şi mănuşi, în vederea colectării dejecţiilor fiziologice, iar după colectare punga va fi închisă etanş şi depusă în europubela cea mai apropiată”. Obligaţia este însoţită şi de o sancţiune- amendă între 500- 2500 de lei. Obligaţie însă doar pe hârtie, în arhivele primăriei, în realitate plimbarea de dimineaţă, de după-amiază sau de seară a patrupezilor cu stăpân lăsând în urmă miros şi „obstacole”. Pentru a sancţiona acest comportament, Poliţia Locală Slatina ar trebui să-l prindă în… flagrant pe patruped, însă nu are timp şi efective să stea să păzească fundul animalelor să vadă când îşi fac nevoile. O situaţie de-a râsu- plânsu´.
„Este foarte greu de pus în practică sancţionarea celor care încalcă această dispoziţie a Consiliului Local şi, până la urmă, o regulă de civilizaţie şi bun simţ. Noi am aplicat anul trecut 3 astfel de amenzi, iar acum doi ani 4. Pentru a sancţiona stăpânul animalului, trebuie să constaţi încălcarea legii, să-i surprinzi în acel moment. Or noi avem 6 oameni pe schimb care supraveghează unităţile de învăţământ şi un echipaj care se ocupă de transporturile de valori şi sesizări.”, declară Adrian Pop, şeful Poliţiei Locale Slatina.
Obligaţia de colectare a deşecţiilor animalelor deţinute este prevăzută şi de Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viată al populatiei, la articolul 15, alineatul 3, acesta precizând: „În imobilele cu mai multe locuinţe din mediul urban este obligatorie asigurarea colectării dejecţiilor şi menţinerea curăţeniei în spaţiile comune de către proprietarii de animale de companie”.

Niciun câine declarat la primărie

La nivelul Slatinei, nu există nici măcar o situaţie clară cu numărul de câini cu stăpân, deşi, teoretic, aceste animale de companie ar trebui supravegheate sanitar-veterinar, vaccinate periodic, deparazitate şi microcipate. Aceeaşi hotărâre a Consiliului Local Slatina prevede şi obligaţia proprietarilor să-şi declare animalele, dacă locuiesc la bloc- asociaţiilor de proprietari, iar dacă locuziesc la curte- la Direcţia Administrarea Domeniului Public şi Privat a Primăriei Slatina, în fiecare an, până la data de 31 martie. Minunea a ţinut doar atunci când s-a dat hotărârea şi doar în cazul a doi proprietari, dintre care unul este şeful Poliţiei Locale. „Am primit acum doi ani două astfel de declaraţii. De atunci, nimic, niciun stăpân de câine de companie nu a mai declarat deţinerea unui animal. Acum, odată cu reînfiinaţrea Serviciului de ecarisaj în cadrul primăriei, sperăm să avem şi o astfel de situaţie, acest serviciu având atribuţii nu numai legate de câinii comunitari, ci şi de cei cu stăpân”, ne-a declarat Mirela Pătru, directorul Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat.

Slătinenii deţin peste 5000 de câini

În Registrul de evidenţă al animalelor cu stăpân, Oltul figurează cu 19.982 de câini înregistraţi anul trecut, dintre care 13.059 vaccinaţi antirabic. Dintre aceştia, o treime sunt la Slatina. „La ultima vaccinare antirabică, până la obligaţia de microcipare, la Slatina aveam circa 4500 de câini cu stăpân. Însă, în realitate, numărul lor depăşeşte 5000. Proprietarii care locuiesc la apartament, în general îi îngrijesc, îi deparazitează, vaccinează, îi declară. La case este problema, unde o familie deţine mai mulţi câini, nu-i declară şi refuză să-i microcipeze, mai ales de teama costurilor”, ne-a declarat Veronel Bolborea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.

Locuri de joacă pentru câini

Câinii de companie au la Slatina şi locuri de joacă. În 2013, în capitala Oltului au fost amenajate două canisite- lângă Casa Tineretului şi pe Aleea Florilor, lângă sediul central BCR. Locurile special amenajate pentru câini, cu diverse jocuri, sunt dotate şi cu coşuri speciale prevăzute cu pungi pentru colectarea deşeurilor fiziologice. Din păcate, aceste locuri stau mai mult nefolosite.
Bun-simţ, civilizaţie, respect pentru cel cu care convieţuieşti, dar mai ales o regulă de igienă şi sănătate- toate acestea ar trebui să fie valori pentru cei care au ales să deţină un animal de companie. Pentru o capitală de judeţ, nivelul de civilizaţie al locuitorilor spune multe, mai ales prin respectarea acestor norme.

1 COMENTARIU

  1. pentru cei care tot intreaba unde sint pungile alea-cautati printre dv ca tot voi le luati sau alte persoane ‘de bine’ ca asa e in firea romanului sa fure/distruga tot ce gfaseste in cale

Comments are closed.