De anul viitor se schimbă cartea de identitate a mașinii

394

Modificările sunt necesare pentru că mașinile s-au modernizat, spun oficialii. Măsura va intra în vigoare de anul viitor, dar șoferii nu vor obligați să schimbe cartea de identitate decât în situații speciale.

Proiectul de ordin de ministru al transporturilor, al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice stabileşte un nou format de carte de identitate a vehiculului care conţine o serie de rubrici noi a căror introducere a fost impusă de necesitatea furnizării unor informaţii pentru unele autorităţi ale statului. De asemenea, pentru facilitarea preluării informaţiilor de către autorităţile de înmatriculare din cartea de identitate a vehiculului, numerotarea şi denumirea unor rubrici din aceasta a fost armonizată cu cele prevăzute în certificatul de înmatriculare”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Registrul Auto Român susține că actele pe care le eliberează in prezent trebuie sî țină pasul cu dezvoltarea industriei auto. Mașinile au elemente moderne, motoare diferite. Este adevarat, toate informațiile sunt în bază de date RAR, însă nu și în cartea de identitate a vehiculului, un fel de buletin al mașinii.



Noi elemente pe Cartea de Identitate a Vehiculului:

– Numarul de omologare european
– Norma de poluare
– Tipul de suspensie
– Ecartamentul masinii
– Masa reala a masinii in functie de optionale
– Sistemul de propulsie: termic, electric, hibrid
– Masa maxima a ansamblului: cu remorca

RAR va elibera o Carte de Identitate nouă a vehiculului în momentul în care veți inmatricula o mașină nouă. Daca veți schimba proprietarul mașinii sau pur si simplu veți pierde și deteriora cartea veche a vehiculului.
Documentul nou urmează să între în vigoare de la începutul anului viitor. Funcționarii RAR promit că acesta nu va fi mai scump decît cel vechi.