Magazinele se pregătesc de reduceri. Câteva au furat deja startul

336

Magazinele de haine şi îmbrăcăminte pot reduce, începând de vineri, preţul articolelor de sezon cu care riscă să rămână pe stoc. Câteva magazine din Slatina au furat deja startul, anunţând soldări de până la 50%. Comercianţii sunt obligaţi de lege să notifice primăria, riscând amenzi de până la 10.000 de lei.

Paltoane, geci, pulovere, căciuli, cizme, ghete sau rochii de ocazie, purtate mai ales în perioade geroase, de sărbătorile de iarnă sau la mare căutare toamna trecută sunt scoase acum la vânzare chiar şi la jumătate de preţ, urmând să facă loc în rafturi şi pe umeraşe obiectelor din colecţiile primăverii 2016. Dacă fashionistele sunt cu ochii pe reducerile de sezon de la marile brand-uri, făcându-şi cumpărăturile din oraşele mari sau de pe internet, sunt destule persoane însă care abia aşteaptă apariţia pe geamul vitrinelor a anunţurilor de soldare, cu atât mai mult cu cât temperaturile reci nu se dau duse, iar ţinutele „la modă” mai pot fi purtate până la ieşirea din trend.

Deşi vineri debutează sezonul de reduceri, magazinele slătinene au început să-şi vândă marfa la preţ redus, produsele de iarnă fiind încă la mare căutare. Până acum, în capitala Oltului nu s-a anunţat oficial nicio soldare. „Primăria Slatina nu a fost notificată până astăzi de niciun agent economic cu privire la demararea unei campanii de soldări”, declară Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al administraţiei locale.
Perioada legală a reducerilor de iarnă la îmbrăcăminte şi încălţăminte începe pe 15 ianuarie, până pe 15 aprilie magazinele putând scăpa de produsele de toamnă- iarnă. În această perioadă, un magazin poate scădea preţul produselor nevândute numai 45 de zile şi după ce a notificat cu 15 zile înainte primăria. Administraţia locală trebuie să cunoască datele comerciantului care face reduceri, perioada de soldare, dar şi numele şi numărul produselor.
Potrivit Ordonanţei de Guvern 99/2000 cu modificările şi completările ulterioare, comercianţii care fură startul reducerilor, nu anunţă primăria sau vând marfa la reducere mai mult de o lună şi jumătate pot fi amendaţi cu sume între 2.000 şi 10.000 de lei. Reducerile pot ajunge chiar şi la 90% şi pot fi făcute în cursul unui an doar în perioada menţionată pentru sezonul toamnă- iarnă, iar pentru sezonul primăvară- vară în perioada 1 august- 15 octombrie.
„Vânătorii” de reduceri au posibilitatea de a-şi achiziţiona produsele dorite al căror preţ iniţial li se pare mare nu numai din categoria obiectelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte. În ultimii ani au devenit aşteptate şi destul de vânate şi reducerile la electronice şi electrocasnice, aplicate de Black Friday şi în săptămânile dinaintea sărbătorilor importante- de la sfârşit de an şi Paşte. Primăvara şi iarna se fac însă şi reduceri pentru vacanţe, agenţiile de turism oferind discounturi la biletele de avion şi pachetele de vacanţă rezervate cu 6-8 luni înainte.