Zilele Caracalului, sărbătorite cu festival de comedie, expoziţii şi sport

374

S-au scurs 477 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Caracal. Timp de o săptămână, în perioada 17- 24 noiembrie, caracalenii vor sărbători, prin evenimente cultural-artistice şi sportive. Primăria Caracal şi Centrul Cultural Municipal organizează „Zilele Municipiului Caracal”, manifestare ce cuprinde, pe lângă expoziţii, conferinţe şi spectacole, şi cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului de Comedie, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale urbei. Totodată, elevii şcolilor din oraş participă la „Cupa Municipiului Caracal” la cros, fotbal, şah şi tenis de masă, pe categorii de vârstă. Bugetul întregii manifestări este de 65.000 de lei.

Oraşul comediei

În perioada 18- 22 noiembrie, „oraşul minunilor” va deveni unul al comediei, pe scena caracaleană urcând actori de la teatre din Craiova, Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Mediaş, Lugoj, Braşov. „Este unul dintre cele mai importante evenimente ale urbei. Festivalul de Comedie a fost organizat aici şi în urmă cu 35 de ani, urmând apoi o întrerupere de 16 ani. Avem un asemenea edificiu cultural important- Teatrul Naţional şi încercăm să aducem pe scena acestuia cât mai multe manifestări- festivalul de tineret, festivalul naţional de teatru şi festivalul de comedie. Din program nu lipsesc spectacolele pentru copii, dimineaţa, iar seara cele destinate adulţilor.”, ne-a declarat Florin Teodorescu, managerul Centrului Cultural Municipal Caracal.
Cei mici pot veni la teatru să urmărească piese precum „Ceasul fermecat”, „Scufiţa cu poveşti”, „Povestea ieduţului răsfăţat”, „Frumoasa şi bestia” sau „Zâna lacului”.
Zilele Caracalului se vor încheia cu un concert susținut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Oltenia din Craiova.

Istoric

Cel de-al doilea municipiu al Oltului este menţionat pentru prima dată într-un hrisov ce datează din 17 noiembrie 1538. Se află situat între ruinele castrului roman Romula (comuna Reşca, la nord de Caracal) și ale cetății Sucidava (Corabia). În oraș se află ruinele unui turn care a fost atribuit de folclor împăratului roman Caracalla (217), de la numele căruia ar proveni denumirea orașului. O altă opinie ar fi că numele orașului provine din limba cumană sau peceneagă- „kara kale” adică cetatea neagră. Moșia Caracalului a făcut parte inițial din imensa avere a familiei Craioveștilor. Mihai Viteazul și-a făcut aici o curte domnească și o biserică. Tot Mihai Viteazul a ridicat Caracalul la rang de oraș. Oraşul Caracal a fost ridicat la rangul de municipiu prin legea nr. 104/24 noiembrie 1994, fiind al doilea oraş din judeţul Olt, ca urmare a ponderii pe care o deţinea în zonă.