Vom avea o strategie de dezvoltare a fenomenului fotbalistic

215

Domnule preşedinte Răzvan Burleanu, care-i scopul întâlnirii de la Slatina?

Întâlnirea face parte dintr-un program mai amplu al FRF de întâlnire cu membrii afiliaţi, fiindcă la sfârşitul acestui an şi începutul anului viitor vom avea o strategie de dezvoltare a fenomenului fotbalistic până în 2020, când România va găzdui patru meciuri din cadrul Campionatului European, astfel încât acesta să fie ghidul după care ne vom îndruma paşii în următorii şase ani

 

Cum a fost întâlnirea cu reprezentanţii fenomenului fotbalistic din Oltenia? Au ieşit scântei, au fost discuţii pe ton ridicat sau a fost vorba de o discuţie amicală?

A fost o întâlnire fructuoasă, în care am discutat cu toţi membri afiliaţi problemele cu care se confruntă echipele, indiferent de liga în care evoluează, că e vorba de fotbal feminin, de copii şi juniori sau în sală dar şi de Asociaţiile Judeţene de Fotbal. Şi, problemele au fost diferite, să zicem, de la atragereade fonduri europene, proiectele pe care le derulăm, selecţiile efectuate, problemele legate de arbitraj dar şi cele care vizază o cât mai bună pregătire a antrenorilor noştri,

 

Arbitrajul, mai exact calitatea lui reprezintă un subiect ardent. Avem un şef străin, arbitri care greşesc grav şi pe domnul Avram care şi-a recâştigat în instanţă statutul de şef. Ce ne puteţi spune?

Am semnat dispoziţia de încadrare a domnului Vasile Avram în funcţia de director de vineri, fiindcă eram puşi în faţa respectării unei decizii finale şi irevocabile a instanţei. Ce face, nu ştiu. L-am văzut pe holurile federaţiei astăzi.Cu siguranţă situaţia domnului Vasile Avram va fi tranşată în zilele următoare. Eu am rămas surprins că domnul Vasile Avram are foarte multe zile de concediu, vreo 70 de zile de concediu, am înţeles că vrea să intre într-un concediu prelungit. Să vedem care-i situaţia domnului Vasile Avram

 

Arbitrii români se bucură de toată susţinerea mea. Nemulţumirile reprezentanţilor clubrilor referitor la arbitraj puteţi să o puneţi pe presiunea exercitată asupra lor de faptul că în acest an retrogradează şase echipe. Domnul Kyros Vassaras conduce activitatea arbitrajului românesc şi pot spune că o conduce bine. Trebuie să ne uităm că pe oricine ai pune în fruntea arbitrajului românesc, nu ştiu, fie că e grec, olandez sau neamţ, lucrurile nu se pot întâmpla de pe o zi pe alta. Vorbim de un sistem care trebuie a fi corectat, de un sistem de promovare care o să vedeţi că îşi dă roadele din iarna aceasta, în momentul în care vom avea pauza competiţională, astfel încât nu ştiu, abia peste doi-trei ani de zile o să putem să vorbim de o responsabilitate pe care şi-o poate asuma Kyros Vassaras. Gândul cu care am plecat în momentul în care l-am nominalizat pe Kyros Vasaras că conducă preşedinţia CCA a fost că este o persoană integră şi avem nevoie de asemenea lucruri mai ales că ştiţi foarte bine ce a însemnat arbitrajul românesc până nu cu mult timp în urmă.

 

Ar trebui sau nu să fie modificate sancţiunile pentru arbitrii, să fie mai aspre ? Veţi propune şefului CCA să mai lucreze la pedepse?

 

În momentul de faţă arbitrii care calcă stâmb sancţionaţi. Ei sunt reţinuţi de la delegări.

 

Domnule Burleanu, ce se întâmplă în Liga I? Unele retrogradează oficial din cauza rezultatelor, altele neoficial datorită lipsei banilor?

 

În Liga I, unele echipe, şase la număr, vor retrograda… mai multe decât de obicei iar altele se vor autoretrograda  din punct de vedere financiar. Ce se întâmplă în liga I?

Suntem îngrijoraţi. Despre ce se va întâmpla de anul viitor, a fost o propunere venită dinspre LPF către Comitetul Executiv al FRF, a fost votată… Când vii cu astfel de propunere trebuie să te gândeşti la toate aspectele, inclusiv la drepturile de televizare şi la repartizarea lor şi să te gândeşti o lună de zile şi abia după aia să vii cu ea… Nu se poate să te răzgândeşti după o lună de zile.

 

Să revenim dpmnule preşedinte pe meleagurile oltene, aici unde urmează să funcţioneze unul din cele opt centre de excelenţă în fotbal. Ce ne puteţi spune despre acest proiect care ne vizează direct?

 

Momentan nu pot să vă spun mai mult…Am solicitat prezentarea condiţiilor pe care municipalitatea poate să ni le pună la dispoziţie, După cum ştiţi e vorba despre un parteneriat public-privat. Aşteptăm oferta de condiţii… să vedem dacă ele răspund cerinţelor noastre, începând din 2015 sau 2016. Când am vizitat Slatina, am rămas plăcut impresionat de infrastructura, în special de terenuri. Nu am fost mulţumit de spaţiile de cazare unde urmează să fie cazaţi tinerele noastre speranţe.

 

S-a stabilit deja bugetul care va fi alocat de FRF acestui centru?

Bugetul va fi unul satisfăcător în condiţiile în care ne dorim performanţă. Ce vă pot spune este că avem alocaţi o jumătate de milion de euro pentru infrastructura destinată celor două proiecte aflate într-un stadiu avansat de implementare: Tg Mureş şi Timişoara.

 

Există voci care susţin că viitoarea echipă va evolua direct în eşalonul secund. Este adevărat?

O echipă cu jucători de 15 ani nu poţi să o înscrii în liga a II. Vom începe cu grupa de vârstă 14-15 ani, cu sportivii de clasa a IX-a. Astfel vom crea un sistem integrat, din punct de vedere educaţional, al nutriţiei, medical şi al pregătirii sportive la care lucrăm în momentul de faţă inclusiv într-un parteneriat cu mediul universitar fiindcă ne interesează ca acesţi tineri talentaşi să continue şi după terminarea liceului. Astfel încât, în ce eşalon vor evolua urmează să decidem ulterior

 

Unde vor fi legitimaţi tinerii fotbalişti, la echipele de la care provin sau la noua echipă?

 

Tinerii nu vor mai rămâne legitimaţi la cluburile de care provin urmând să fie legitimaţi la noua echipă. Drepturile federative asupra jucătorilor continuă să revină echiplor de unde provin