Învăţământ cu… nervii la purtător

187

Incredibil dar adevărat. O mamă îşi foloseşte fiica pentru a se răzbuna pe învăţătoarea copilei. Deşi şcoala a început de mai bine de două săptămâni, ea nu-şi lasă copila, elevă în clasa a doua la şcoala din Optaşi Măgura să-şi ocupe locul în bancă. Mama copilei susţine că Biancăi îi este frică de doamna învăţătoare. Motivul: copila ar fi fost dată de aceasta cu capul de tablă pentru că nu a ştiut să rezolve un exerciţiu la matematică. Întâmplarea a avut loc, susţine Luminiţa Ciobanu, mama fetei, la finele anului şcolar trecut. În realitate, în spatele scandalului ar sta un act comercial încheiat de învăţătoare.

Declaraţii clare împotriva învăţătoarei

Trauma Biancăi Ciobanu s-a produs la finele anului şcolar trecut. Atunci fata ar fi fost scoasă la tablă, la ora de matematică, să rezolve un exerciţiu. Pentru că nu ar fi ştiut, învăţătoarea, susţine copila dar şi mama ei, doamna s-ar fi supărat aşa de tare încât ar fi luat-o la bătaie.

,,Nu am ştiut să fac exerciţiul la matematică şi doamna învăţătoare a ţipat la mine, m-a făcut proastă şi m-a dat cu capul de tablă”, povesteşte copila întâmplarea care a speriat-o atât de tare încât acum nu mai vrea să meargă la şcoală. ,,După ce a lovit-o, a trimis-o în bancă şi pentru că a început să plângă, a venit la bancă şi a început să o lovească din nou”, susţine mama fetei, Luminiţa Ciobanu.

Pentru a demonstra incidentul, femeia şi-a dus copilul la medicul legist şi i-a scos certificat. Din document reiese faptul că micuţa prezenta unele urme cauzate de lovituri. Cât priveşte cauza producerii acestora, medicul legist nu s-a putut pronunţa. Urmele puteau fi produse în urma unor loviri accidentale sau intenţionate.

De unde a avut Bianca urme pe corp?

Cu certificatul medico-legal la purtător, femeia a reclamat-o pe învăţătoare la conducerea şcolii. ,,În urma sesizării, am făcut cercetări şi am decis sancţionarea doamnei învăţătoare cu mustrare. Nu pentru violenţă. Nici vorbă de aşa ceva, ci pentru altceva… lipsă de tact…”, ne-a declarat  Alina Florea, directoarea Şcolii gimnaziale din Optaşi Măgura. Luminiţa Mucioiu, învăţătoarea Biancăi, neagă acuzele pe care mama fetei i le aduce. ,,Nici vorbă să o dau cu capul de tablă. Am lovit-o cu o coală de hârtie în cap. Asta-i tot. Lucrez de mulţi ani în învăţământ şi nmeni nu m-a acuzat de nimic până acum”, a afirmat învăţătoarea în cauză.

Nemulţumită de sancţiunea aplicată învăţătoarei, mama Biancăi a mers mai departe. Ea a reclamat-o pe învăţătoarea fetei şefilor învăţământului şcolar. A ameninţat chiar că dacă doamna mai rămâne învăţătoare la clasa Biancăi, fata nu va mai merge la şcoală. Şi, ca să fie şi mai convingătoare, Luminiţa Ciobanu a mers la poliţie. Pe învăţătoare a reclamat-o pentru acte de violenţă asupra fetei sale, iar pe directoarea şcolii de abuz în serviciu.  Alina Florea se făcea vinovată de încercarea de a muşamaliza incidentul şi a nu-i aplica sancţiunea corespunzătoare învăţătoarei.

Poliţiştii au început cercetările

,,Poliţiştii au deschis două dosare penale pe numele doamnei învăţătoare şi a doamnei directoare. Unul dintre acestea este pentru acte de violenţă, celălalt pentru abuz în serviciu. Cercetările se desfăşoară sub supravegherea procurorilor. În funcţie de cele constatate se vor decide măsurile legale”, a afirmat comisar-şef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

Învăţătoarea Biancăi şi directoarea şcolii în care învaţă fata, cu sau fără vină, au fost nevoite să dea până acum mai multe declaraţii. Au dat la poliţie dar şi în faţa reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, care a declanşat şi el o anchetă. Una care nu va putea fi soluţionată înainte ca oamenii legii să dea o soluţie la plângerile făcute la IPJ Olt de mama Biancă.

Conducerea IŞJ nu mai ştie ce să facă…

,,Ne pare rău că fetiţa nu merge la şcoală. Am discutat şi cu doamna directoare şi cu învăţătoarea copilei şi vom discuta şi cu mama Biancăi. Incidentul urmează să-l soluţioneze organele competente. Ele se vor pronunţa dacă incidentul reclamat a avut sau nu loc. Pe noi ne interesează ca fata să meargă la ore. La şcoala din localitate sau la o alta din apropiere. Decizia îi aparţine mamei. Doamna trebuie să conştientizeze că fata are de pierdut dacă nu merge la şcoală”, ne-a declarat reprezentantul IŞJ Olt, Adrian Bărbulete. Inspectorul responsabil cu managementul a susţinut că directoarea şcolii a făcut mai multe demersuri de a discuta cu mama Biancăi, dar s-a izbit de refuzul total al fetei.

,,Acest conflict nu are nicio şansă să fie stins dacă se refuză comnicarea. Acest lucru i l-am explicat şi doamnei Ciobanu”, a mai spus Bărbulete.

Cu Bianca la psihiatru, dacă trebuie…

Medicul psihiatru-pediatru, Adriana Nuţă confirmă stresul copilei când vine vorba de şcoală şi recomandă, în acelaşi timp cu urmarea unui tratament medicamentos, scoaterea copilei din mediul care-i provoacă starea de agitaţie. ,,Din spusele mamei am dedus că fata refuză să mai meargă la şcoală de frica doamnei învăţătoare care ar fi lovit-o. I-am prescris medicamentaţia pe care am considerat-o şi i-am recomandat mamei scoaterea copilului din mediul care-l stresează. I-am mai cerut să nu mai discute despre învăţătoare de faţă cu micuţa pentru a nu-i mai induce anumite stări… Din punctul meu de vedere, decizia mamei de a nu o mai lăsa pe fată la şcoală nu este una bună. Pierderile educaţionale pe care fata le suferă acum sunt greu de recuperat. Dacă nu mai doreşte să o ducă la şcoala în cauză sunt sigură ca va putea găsi o alta fie în zona de domiciliu, fie în Slatina unde am înţeles că mai are un copil la şcoală”, ne-a declarat medicul care a consultat-o pe Bianca şi a stat şi de vorbă cu mama ei.

Răzbunare cu ajutorul propriului copil?

Povestea Biancăi şi acuzele aduse de mama sa învăţătoarei Mucioiu sunt cunoscute şi de conducerea primăriei din Optaşi Măgura. Edilul Marian Scurtu spune că disputa dintre mama fetei şi învăţătoare nu are nicio legătură cu un presupus comportament violent al dascălului. Totul pare să fi pornit de la un act de vânzare-cumpărare. Fata este doar o unealtă a mamei sale ca să se răzbune pe doamna care ar fi intrat în posesia a ceea ce nu ar fi trebuit şi care de drept ar fi trebuit să revină familiei Biancăi. Şi… înclinăm să credem că acesta este adevăratul motiv al scandalului de la şcoala din Optaşi-Măgura dacă este să ne gândim fie şi doar la faptul că, după izbucnirea scandalului iscat de mama Biancăi, niciun părinte nu a mai depus oficial reclamaţie la adresa dascălului învinuit.