Francesco Napoli, surpriza ediției jubiliare a Festivalului „Radu Șerban”

134

Cea de-a XV-a ediție Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Radu Şerban” de la Caracal va debut ape 5 septembrie, pentru această ediție jubiliară dându-și concursul Consiliului Local și Primăria Caracal în colaborare cu Centrul Cultural Municipal. Surpriza pregătită de autorități caracalenilor anul acesta o reprezintă recitalul din a doua zi a festivalului susținut de cunoscutul interpret Italian Francesco Napoli. Organizatorii au mai pregătit și un recital al lui Gheorghe Gheorghiu, în prima zi de festival, ultima seară fiind rezervată lui Keo & Skizzo Skillz.

Maestru de necontestat al vieţii muzicale  româneşti, compozitorul Radu Şerban, născut la Caracal, la 1 Decembrie 1927, a izbutit să îmbine armonios un talent viguros cu o ştiinţă componistică ieşită din comun. Nepăsătoare la trecerea timpului, tolerantă faţă de efemeridele hituri promovate în media românească preocupată, parcă, doar de audienţă, creaţia muzicală a marelui compozitor român Radu Şerban rămâne pentru totdeauna un reper în istoria muzicii uşoare româneşti, un veritabil exemplu pentru toţi cei care aspiră la împlinirea actului componistic şi interpretativ în acest domeniu extrem de sensibil – muzica uşoară românescă.

„Faptul că sunt compozitor de muzică uşoară nu înseamnă că îmi fac treaba… uşuratic”, mărturisea Radu Șerban, cel care a preluat povara respectului pentru publicul căruia îi datora creaţiile sale. După absolvirea Conservatorului din Bucureşti (1952), unde i-a avut ca profesori pe Ion Dumitrescu (teorie–solfegiu, armonie), Paul Constanlinescu (armonie), Nicolae Buicliu (contrapunct), Zeno Vancea (contrapunct), Theodor Rogalski (orchestraţie), Vasile Popovici şi George Breazul (istoria muzicii), Tiberiu Alexandru (folclor), a lucrat ca inspector în Direcţia de învăţământ al muzicii din Ministerul Culturii (1954–1955), pentru a deveni, în 1955, şeful redacţiei de muzică uşoară din Radiodifuziunea Română.

Unul din compozitorii de frunte ai României postbelice, Radu Șerban a decedat în anul 1984, la vârsta de numai 57 de ani. Astăzi, Casa de Cultură a municipiului Caracal îi poartă numele, la fel ca și strada pe care a copilărit, iar începând cu anul 1990 festivalul muzical omonim aduce anual zeci de interpreți și compozitori pe scena celui de-al doilea municipiu al Oltului.

Festivalul Naţional de Muzică Uşoară  „Radu  Şerban”, deschis participării tinerilor între 15-26 de ani, a ajuns anul acesta la cea de-a XV-a ediție, având drept scop descoperirea şi promovarea tinerelor talente în domeniul muzical, stimularea unui spirit competitiv, promovarea actului interpretativ de calitate şi, nu în ultimul rând, întâlnirea tinerilor interpreţi cu personalităţi ale vieţii muzicale din ţara noastră. Ediția jubiliară din acest an în va avea, la fel ca și în anii precedenți, pe Titus Andrei drept președinte al juriului din care mai fac parte Viorel Gavrilă (compozitor), Florin Şişu (redactor muzical) și Alexandru Simu (compozitor).

Startul festivalului se va da pe 5 septembrie la Teatrul de Vară din Caracal începând cu orele 11.00 când va avea loc preselecția concurenților, urmând ca de la 19.30 concurenții să de ace e mai bun din ei pentru a-și adjudeca marele premiu, seara încheindu-se cu un recital al lui Gheorghe Gheorghiu. A doua zi de concurs va debuta tot de la orele 19.30, caracalenii având ocazia la final să urmărească un recital extraordinar al interpretului italian Francesco Napoli. Duminică, 7 septembrie, este programată festivitatea de premiere a concursului de interpretare și Gala laureaților, totul terminându-se cu un recital susținut de Keo & Skizzo Skillz.

1 COMENTARIU

Comments are closed.