Cătălin Predoiu – PROFIL de CANDIDAT

80

Scandalul în care este implicat preşedintele Traian Băsescu este exploatat de liderii politici.  Fiecare posibil candidat la fotoliul de la Cotroceni încearcă să profite de situaţie şi să puncteze. Începând cu acest număr vă vom prezenta aspiranţii la funcţia de preşedinte.

Cătălin Predoiu  a condus un minister din inima statului – Ministerul Justiţiei. A a fost cel mai longeviv ministru al Justiţiei, conducând cu profesionalism ministerul într-o perioadă cu enorme provocări pentru România în ceea ce priveşte modernizarea instituţiilor. Un avantaj a fost şi acela că ştie sistemul din interior, având în spate o carieră de avocat. Adoptarea noilor Coduri şi a legilor de aplicare a acestora a constituit principala realizare a mandatul lui Predoiu şi un element esenţial pentru reformarea sistemului juridic. De asemenea, sub conducerea sa, justiţia a înregistrat progrese semnificative în combaterea corupţiei. 

Cătălin Predoiu a lucrat cu toate sistemele care compun statul. Are experienţa necesară unui bun preşedinte pentru că, din poziţia de ministru al Justiţiei şi premier interimar, a lucrat cu toate instituţiile esenţiale într-un stat de drept – de la Guvern, la Parlament, Justiţie şi instituţiile de securitate naţională, fiind şi membru al CSAT. România nu îşi permite să aibă un preşedinte care să se califice la locul de muncă, ci de un om cu experienţă, care a demonstrat deja că performează în relaţia cu aceste instituţii şi cunoaşte în detaliu mecanismele de funcţionare a acestora. 

Cătălin Predoiu a lucrat ca independent cu toate partidele din Parlament care s-au rotit în cele 5 guverne din care a făcut parte (PDL, PNL, PSD, UDMR, Minorităţi). A probat deja că îndeplineşte cu succes rolul de mediator între puterile statului şi în relaţia cu partidele parlamentare, reuşind să le aducă la aceeaşi masă, atunci când este necesar, calitate esenţială pentru un bun preşedinte. 

Cătălin Predoiu a lucrat pe o agendă internă şi externă complicată. A condus Ministerul Justiţiei într-o perioadă dificilă, în care România a trebuit să îşi demonstreze ataşamentele faţă de valorile europene şi faţă de statul de drept. Să nu uităm că, după aderarea la Uniunea Europeană, ţara noastră a fost monitorizată prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Progresele în lupta anticorupţie, înregistrate în mandatul său, au fost semnalate şi în rapoartele de la Bruxelles. DNA, ANI, Parchetul General au fost instituţii care au primit aprecieri din partea oficialilor europeni. Justiţia şi-a făcut treaba, marile restanţe fiind atribuite Parlamentului din cauza refuzului de a aproba urmărirea penală a unor foşti miniştri sau de a încuviinţa ridicarea imunităţii unor deputaţi şi senatori. Tocmai de aceea, Cătălin Predoiu a susţinut şi susţine limitarea imunităţii parlamentare doar la declaraţiile politice.

Tot sub mandatul lui Cătălin Predoiu au fost adoptate 18 legi, strategia naţională anticorupţie, sistemul judiciar fiind reorganizat şi funcţional, ceea ce a adus un plus de credibilitate externă. Dintre cele 18 legi adoptate au fost cele 4 noi coduri fundamentale pentru reforma justiţiei în România (Civil, Penal, Procedură civilă, Procedură penală – 2009-2010), legi de aplicare a codurilor (la fel de importante şi complexe ca şi codurile), legea confisării extinse în 2011 (completată de propunerea de directivă Macovei în 2014) şi legea răspunderii disciplinare a magistraţilor în 2011.

Cătălin Predoiu are o bună credibilitate externă: În calitatea sa de ministru al Justiţiei, de premier interimar şi de ministru interimar al Afacerilor externe, dar şi de prim-vicepreşedinte al PDL (membru PPE), Cătălin Predoiu a dobândit credibilitate externă, având relaţii la Bruxelles şi cunoscând foarte bine instituţiile europene.

Credibilitatea externă a viitorului preşedinte este esenţială pentru România, având în vedere şi evenimentele din istoria recentă (vara lui 2012) care au ridicat mari semne de întrebare oficialilor europeni şi SUA cu privire la respectarea statului de drept şi a valorilor democratice. De asemenea, credibilitatea externă este dublată de abilităţi diplomatice, extrem de importante pentru un bun preşedinte.

Cătălin Predoiu are experienţă în relaţiile externe: în calitate de ministru al Justiţiei şi de ministru interimar de Externe a participat la peste 60 de misiuni diplomatice externe, a avut peste 50 de întâlniri ministeriale bilaterale, la patru consilii europene, un Consiliu NATO şi un Consiliu NATO – Rusia, precum şi peste 15 Consilii JAI la nivel european.

Cătălin Predoiu nu are probleme de corupţie: Dincolo de calităţile, profesionalismul şi expertiza acumulată în toţi aceşti ani de serviciu public, unul dintre elementele importante care îl recomandă pentru  a fi un bun preşedinte este tocmai faptul că nu are probleme de corupţie. România are nevoie în continuare de un preşedinte care să fie garantul respectării statului de drept şi care să nu poată fi manevrat sau şantajat de diverse grupuri de interese.

Cătălin Predoiu este o astfel de garanţie pentru România.

Carte de vizită

• Carieră privată solidă (18 ani avocat, 14 ani cadru didactic universitar)

• Ministrul Justiţiei în perioada 2008 – 2012, membru în 5 Guverne succesive – cel mai longeviv ministru de resort

• Ministrul interimar al Afacerilor externe în perioada septembrie – decembrie 2009

• Prim-ministru interimar februarie 2012

• Autor de lucrări de specialitate juridică, a fost premiat cu ”Premiul Academiei Române” şi ”Premiul Uniunii Democrate a Juriştilor din România”

Principalele realizări ca ministru al Justiţiei

• A finalizat, promovat şi trecut prin Parlament cele 4 noi coduri fundamentale pentru reforma justiţiei în România (Civil, Penal, Procedură civilă, Procedură penală)

• A pus în aplicare la 1.10.2010 Noul Cod Civil al României, care a înlocuit Codul Civil Cuza de la 1865

• A finalizat, promovat şi trecut prin Parlament legea confiscării extinse în 2011 (completată de propunerea de directivă Macovei în 2014)

• A elaborat, promovat, trecut prin Parlament şi pus în aplicare legea responsabilităţii disciplinare a magistraţilor

• A elaborat, promovat, şi trecut prin Guvern Strategia Naţională Anticorupţie în 2012

• Peste 60 de misiuni diplomatice externe

• Peste 50 de întâlniri ministeriale bilaterale

• Peste 15 Consilii europene pentru Justiţie şi Afaceri Interne

• Mandatul de ministru al lui Cătălin Predoiu a însemnat un sistem judiciar reformat, garanţii pentru independenţa justiţiei, credibilitate în plan extern – la nivel UE, rapoarte de ţară mai bune pentru România

Principalele realizări ca ministru  interimar de Externe

• A obţinut acordul celor mai importanţi lideri europeni pentru formarea Grupului de Prietenie pentru Republica Moldova, grup alcătuit din state membre UE. Grupul a fost formalizat şi oficializat în ianuarie 2010 la Bruxelles.

• Nominalizarea lui Dacian Cioloş din partea Românie pentru funcţia de Comisar European pentru Agricultură

• Reprezentarea României, alături de Preşedintele României, la patru Consilii Europene (înainte de tratatul Lisabona, reprezentarea în Consiliu se făcea la nivel de Preşedinte asistat de Ministrul de Externe)

• Reprezentarea României la un Consiliu NATO şi un Consiliu NATO – Rusia

Profil uman

• Echilibrat, rezistent, cooperant, deschis, bun negociator – a lucrat cu toate sistemele care compun statul (executiv, legislativ, justiţie, securitate naţională) şi, ca independent cu toate partidele din parlament care s-au rotit în cele 5 guverne din care a făcut parte (PDL, PNL, PSD, UDMR, Minorităţi)

• Integru, fără probleme de corupţie, om al legii

• Are o bună credibilitate externă, a lucrat pe o agendă internă şi externă complicată

• Căsătorit, 2 copii

2 COMENTARII

  1. Predoiu este printre singurii politicieni integri din Romania. Merita sa conduca aceasta tara si sa inlature ciuma rosie!

  2. La ora actruala, Predoiu e cea mai buna varianta de pe partea dreapta a esicherului politic…e singurul care poate coagula toate fortele de dreapta in jurul sau

Comments are closed.