Conducerea spitalului din Caracal, acuzată de furt

117

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu a tunat şi a fulgerat zilele trecute, în cadrul unei videoconferinţe pe probleme medicale, la adresa conducerilor mai multor spitale. Printre cei acuzaţi s-au numărat şi şefii spitalului din Caracal. Pe şleau, Nicolaescu le-a spus acestora că fură, motiv pentru care a cerut CAS să verifice activitatea unităţii, în special a Secţiei de Oncologie, unde indicele de complexitate este cu mult mai mare decât cel raportat de Institutul de Oncologie din Bucureşti. Ca să-şi arate indignarea, Nicolaescu a mai spus că-l va da pe managerul Liviu Radu pe mâna poliţiştilor. Asta dacă au tupeul să rămână în continuare în fruntea unităţii spitaliceşti.

 

Supărarea ministrului şi… cancerul

Acuzaţiile ministrului Nicolaescu au plecat de la indicele de complexitate al cazurilor tratate în Secţia de Oncologie de la spitalul din Caracal care este peste 2, mai mare decât cel raportat de insitutul de specialitate de la Bucureşti. Aici, singurul medic oncolog Vasile Mănoiu tratează, în ambulatoriu şi spital, lunar, peste 700 persoane bolnave de cancer.

,,În Ambulatoriul de specialitate sunt consultate lunar 560 de persoane iar media internărilor lunare se ridică la 120”, a afirmat managerul Liviu Radu. Acesta a susţinut că  în secţia cu pricina activitatea se desfăşoară conform prevederilor legale şi că nivelul ridicat al indicelui de complexitate s-ar datora faptului că pacienţii care i se adresează doctorului Mănoiu sunt, în mare parte, în fază terminală.

 

Un profesionist….

Conducerea spitalului din Caracal îi ia apărarea doctorului Vasile Mănoiu, singurul oncolog din localitate, susţinând că este unul dintre cei mai mari profesionişti medici de care dispune instituţia sanitară.

,,Domnul ministru face pentru a doua oară referire la spitalul nostru, în speţă la Secţia de Oncologie, plecând de la indicatorul de complexitate al cazurilor tratate care este foarte mare. Nu este nimic în neregulă. Am făcut şi noi verificări, totul este în ordine. Nu este vina noastră că avem o adresabilitate mare la această secţie. Îi invit pe cei care au suspiciuni privind activitatea din această secţie să vină să facă verificări”, a declarat Radu Liviu, managerul Spitalului Municipal Caracal, despre acuzele aduse de ministrul Nicolaescu medicului oncolog de la spitalul pe care-l conduce.

 

Mai marii CAS Olt îl contrazic pe Nicolaescu

Reprezentanţii Casei Judeţene de Săntate Olt susţin că în urma verificărilor făcute nu s-a descoperit nicio neregulă în raportările spitalului caracalean pentru Secţia de Oncologie.

,,Nu am decoperit niciun fel de probleme în ceea ce priveşte raportările făcute pentru această secţie şi nici în privinţa cheltuirii banilor repartizaţi pentru tratamentul bolnavilor de cancer”, a susţinut Ortansa Ciobanu, director CAS Olt.

Nu e nimic în neregulă dar au reînceput verificările la spitalul din Caracal. Au luat la puricat în amănunt activitatea din secţia înfiinţată de oncolog. Concluziile urmează a fi făcute publice. Dacă au dreptate şi totul este în regulă, aşa cum au concluzionat şi cu alte controale, reprezentanţii CAS Olt îl contrazic pe ministru Nicolaescu. În caz contrar, se contrazic singuri. Vom vedea care vor fi concluziile angajaţilor CAS Olt care au făcut zilele trecute deplasarea la spitalul din Caracal.

 

Mănoiu se arată indignat de acuzele ministrului

Medicul acuzat susţine că indicele de complexitate este mai ridicat în secţia pe care a înfiinţat-o şi o conduce pentru că tratează o paletă diversă de forme ale cancerului.

,,Să vină să verifice. Nu au decât. Au mai verificat şi alţii. Eu nu pot să vă spun decât că tratez bolnavii de cancer din jumătatea sudică a judeţului. În general, bolnavi în faze terminale, care necesită un tratament complex”, a afirmat medicul oncolog Vasile Mănoiu. El s-a arătat în final indignat de faptul că ministrul Nicolaescu face acuzaţii înainte de a cunoaşte cu exactitate ce se întâmplă, lăsând să se înţeleagă că şeful Sănătăţii noastre nu stăpâneşte nici pe departe problematica domeniului pe care-l administrează.

Parţial, medicul caracalean are dreptate. Ar fi foarte greu ca cineva din afara sistemului ,,să înţeleagă în amănunţime cu ce se mănâncă sănătatea românilor”. Mai ales când specialitatea sa nu este nici măcar înrudită cu medicina. El lungă calea de la contabilitate la sănătate. Sau… poate tocmai pregătirea profesională i-a atras atenţia ministrului.

 

Consultaţii pe bandă rulantă, zi şi noapte

Statistic vorbind, medicul Mănoiu consultă lunar în Ambulatoriu numărul maxim de pacienţi permis de CAS Olt pentru un program normal de lucru, acceptând faptul că acesta ar munci doar în acest loc. Problema aici apare… doctorul mai are normă şi în spital. Şi… cam tot întreagă. Dacă nu am lua în calcul faptul că avem de-a face cu aceeaşi persoană am putea vorbi de doi medici profesionişti, căutaţi de bolnavi pentru priceperea şi dăruirea lor. Cum Mănoiu din Ambulatoriu este una şi aceeaşi persoană cu Mănoiu din Spital, fizic şi legal activitatea sa este… peste limitele admise. Ca şi când nu ar fi suficient, doctorul Mănoiu ne-a declarat că, în Ambulatoriu, numărul pacienţilor consultaţi este mai mare. Peste cei 560 pentru care plăteşte CAS Olt, mai sunt consultaţi şi alţii care plătesc consultaţia ca să nu mai aştepte reprogramarea… Cum reuşeşte medicul să facă faţă unui astfel de volum de muncă… nu ştim. Cert este că nici în cazul consultaţiilor pe bandă rulantă nu ar putea obţine o astfel de performanţă numerică. Un calcul simplu arată că oncologul alocă fiecărui pacient din ambulatoriu sub 15 minute. Adică abia de apucă să afle cine sunt şi ce vor bieţii pacienţi. Cât despre cei 120 de internaţi, ei sunt văzuţi fie seara, fie noaptea… În atare condiţii să ne mai întrebăm de ce calitatea actului medical este aşa cum este, nu mai are rost. Sau, poate că avem de-a face, în cele mai multe cazuri, cu bolnavi incurabili, nu mai contează ce fel de act medical prestează medicul nostru, luat la ochi de ministru Nicolaescu.