Războiul poliţiştilor

58

Procurorii au finalizat cercetările în cazul Melaniei Renghea, poliţista din Olt care, în urmă cu aproape un an de zile, şi-a înjunghiat şeful, după ce l-a acuzat că a violat-o în mai multe rânduri. Cazul a ajuns pe masa magistraţilor de la Tribunalul Olt, iar judecarea lui este tergiversată de numeroasele termene de amânare acordate la solicitarea poliţistei, acuzată de tentativă de omor calificat.

 


 

Acuzaţii grave, vieţi date peste cap

În a doua zi de Crăciun, anul trecut, opinia publică din ţară a fost şocată de o ştire ai cărei protagonişti au fost, iniţial, doi poliţişti. Melania Renghea, o angajată a Poliţiei Balş, şi-a înjunghiat şeful, pe Gheorghe Barbu, de mai multe ori cu un cuţit. Povestea halucinantă spusă de femeie a pus pe jar întreg ministerul de resort. Potrivit acesteia, a ajuns să-şi înjunghie superiorul pentru că, sub ameninţare, acesta o obligase de mai multe ori să întreţină relaţii sexuale cu ea şi o supusese la perversiuni. Ca şi cum nu ar fi fost suficient de şocantă povestea, poliţista Renghea a mai făcut astfel de afirmaţii şi la adresa altor persoane publice: superiori ai lui Barbu, avocaţi şi chiar un procuror din zonă.

În urma anchetelor dispuse atunci de ministrul Afacerilor Interne, victima Melaniei Renghea a fost găsită nevinovată. La fel au stabilitit şi procurorii care au instrumentat cazul. Ba, mai mult, ei au decis, pe baza probelor administrate, că faptele relatate de Melania Renghea, nu se confirmă. Ce a mai contat… vieţile celor 14 acuzaţi de fapte penale de către Melania Renghe, printre care şi şeful IPJ Olt, Ion Voicu sau mai marele poliţiştilor din Balş, au fost date peste cap. Până la finalizarea cercetărilor, unul a demisionat, celălalt a fost schimbat din funcţie. De prestigiul şi cariera lor s-a cam ales praful.

 

De la statutul de victimă la cea de învinuită

Procurorii care au instrumentat cazul nu doar că au dat neînceperea urmăririi penale împotriva poliţistului Gheorghe Barbu, ci au decis schimbarea statutului lui Renghea. Ei au transformat-o pe aceasta din acuzatoare, victimă, în acuzată. Încadrarea faptelor poliţistei a fost cea de tentativă de omor calificat. Potrivit reprezentanţilor Parchetului, Renghea s-a dus acasă la şeful ei, unde l-a înjunghiat, cu gândul de a-l ucide. Faptul că bărbatul a opus rezistenţă, i-a salvat viaţa. Faptul că el a reuşit să-şi controleze reacţiile i-a salvat ei viaţa şi nu l-a transformat pe acesta în criminal. Pentru că, puţini ar fi reuşit să nu-i ia cuţitul din mână şi să o lovească, după cum au decurs faptele atunci, care au fost reconstituite de anchetatori. Dacă va fi găsită vinovată, Renghea riscă să petreacă după gratii cel puţin 15 ani.

 

Abia acum pare să conştientizeze

După o perioadă în care a făcut tot felul de declaraţii care mai de care mai şocante, apărând pe mai toate posturile de televiziune, Melania Renghea a intrat în silentio-stampa. S-a întâmplat în acelaşi moment cu finalizarea cercetărilor procurorilor şi acuzarea ei de tentativă de omor calificat. De atunci nu a mai scos o vorbă. Tot ce face de la trimiterea cauzei în instanţă este să tragă de timp şi să amâne pe cât posibil judecarea cauzei şi pronunţarea unei decizii. Femeia parcă este conştientă că acţiunile ei nu mai pot continua aşa, că jocul pare a fi pierdut.

La primul termen dat de instanţă, poliţista nu s-a prezentat. La cel de-al doilea a cerut amânarea pentru a-şi angaja un avocat, cel din oficiu ,,nefiind pe placul ei”. La al treilea termen, cel care a cerut amânarea a fost chiar avocatul ales, pe motiv că abia atunci a fost angajat şi nu a reuşit să studieze dosarul pentru a asigura o apărare bună clientei sale.

 

Trage de timp pe orice căi

Poliţistul Gheorghe Barbu, deşi a dorit să fie audiat, pentru a nu fi nevoit să lipsească prea mult de la serviciu, nu a fost, magistraţii au amânat acest lucru până la judecarea pe fond a cauzei. Omul o acuză pe Renghea că prin aceste solicitări de amânare a judecării nu vrea decât să tragă de timp, să amâne pe cât posibil soluţionarea cauzei şi condamnarea ei. Ba, mai mult, omul legii susţine că fosta sa subordonată mai face acest lucru şi pentru a-şi prelungi şederea în Poliţie şi, efectiv, încasării drepturilor băneşti deloc de neluat în seamă. Renghea nu a putut fi suspendată din funcţie pentru că înaintea unei astfel de decizii ea a intrat în concediu medical, fiind gravidă în cinci luni atunci când şi-a înjunghiat şeful. Direct din concediu medical pentru naşterea micuţului a intrat în cel pentru creşterea acestuia şi, astfel şi-a păstrat statutul de angajat al MAI.

 

Cu copilul în braţe şi cu soţul pe post de gardă de corp

La cele două termene de judecată la care s-a prezentat, poliţista acuzată de tentativă de omor asupra şefului, a venit însoţită de soţ, Relu Renghea, cel care pare a fi autorul moral al comportamentului deviant al acesteia, dacă este să ne luăm după declaraţiile cunoscuţilor familiei. De fiecare dată, femeia îşi purta în braţe copilul de doar câteva luni. Pentru a atrage atenţia sa, ea i-a dat de câteva ori micuţului să sugă.

Cum avocaţii care o asistaseră pe timpul cercetării nu au mai dorit să-i fie aproape, Renghea a fost obligată de refuzul majorităţii membrilor Baroului Olt, să apeleze la o rudă ce activează în avocatură, Claudiu Brenciu, avocatul care o reprezintă a negat că ar fi preluat cazul pentru că îi este ruda învinuitei. Că lucrurile stau aşa, o dovedeşte lista cu martori propusă de Melania Renghea printre care se află mai multe rude ale domnului avocat, care poartă inclusiv numele său.

 

Cei acuzaţi de Renghea cer despăgubiri de la poliţistă

Invocând afectarea prestigiului şi a carierei de către acuzaţiile aduse de poliţistă, cei 14 acuzaţi ai lui Renghea au declarat că-i vor cere daune morale importante. Cele mai mari par a fi cerute, cel puţin până acum, de Gheorghe Barbu, care susţine că doar Dumnezeu l-a salvat. ,,Dacă dădea cu cuţitul puţin mai jos mă omora. Practic asta i-a fost intenţia. Cred că a vrut să mă atragă în pădurea din împrejurimi şi să mă omoare acolo, invocând legitima apărare… Îi voi cere despăgubiri. M-am gândit la 500.000.000 lei vechi. Nu am nevoie de banii ei, nici nu-i voi păstra, îi voi dona unei case de copii, dar vreau să plătească pentru faptele ei. Nu mi-au făcut rău doar mie, ci şi familiei mele. Am doi copii studenţi… Ce au zis colegii lor.., prin ce au trecut copiii mei… nu aş vrea să treacă nimeni”, a declarat Barbu.