O jumătate de mileniu

76

 

Locuitorii din Topana au aniversat de Sfânta Marie Mică, printro serie de manifestări, împlinirea a 500 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Primul document în care se aminteşte despre comună datează din 1513, şi este semnat de domnitorul Matei Basarab. Cel mai vechi document prin care se aminteşte despre cea mai mică localitate din judeţul Olt datează de acum o jumătate de mileniu. Prin acesta, domnitorul Matei Basarab donează ,,ocina” limitată de drumul Topanei ce duce la Piteşti”, mănăstirii Govora. Satul Topana a ramas în stăpanirea mănăstirească până la secularizarea din timpul domnitorului Alexandru loan Cuza.

Mai toţi locuitorii comunei au participat la slujba religioasă de la monumentul eroilor în semn de omagiu adus înaintaşilor, iar administraţia locală a depus o coroană de flori. Întâlnirea cu fiii satului este prima după 15 ani şi le-a oferit ocazia sătenilor, dar şi celor duşi de viaţă pe alte meleaguri, să petreacă momente plăcute împreună. Cu această ocazie a fost lansată şi prima monografie a localităţii. La iniţiativa autorităţilor locale mai multor persoane le-au fost înmânate diplome de cetăţeni de onoare, iar 43 de cupluri care au împlinit 50 de căsătorie au primi dovezi de recunoştinţă.

Comuna Topana este cea mai mică localitate din judeţul Olt, numărând, potrivit ultimului recensământ, 991 de persoane, majoritatea persoane vârstnice.