Executaţi silit

65
Cine nu-şi achită amenzile rămâne fără bani în cont sau lucruri în casă

Jumătate dintre şoferii sancţionaţi de poliţiştii de la Circulaţie nu îşi achită amenzile. Pentru a recupera datoriile acestora, autorităţile locale din Olt susţin că vor trece la măsuri coercitive. Pentru început vor trimite poprii pe conturile bancare sau pe venituri, după care se va trece la instituirea sechestrului pe bunurile deţinute de debitori.

În prima jumătate a acestui an, poliţiştii din Olt au aplicat peste 33.000 de amenzi contravenţionale pentru încălcarea normelor rutiere. Aproape o treime din procesele-verbale de contravenţie au fost aplicate de oamenii legii din Slatina, jumătate dintre ele pentru şoferii din municipiu.
La Direcţia Economică a municipiului Slatina au ajuns de la începutul anului peste 4800 de procese-verbale de sancţionare, pentru încălcarea prevederilor Codului Rutier.
Potrivit lui Florin Barbu, directorul Direcţiei Economice a Primăriei Slatina, doar cu puţin peste 50% dintre acestea au fost încasate în 48 de ore, alte cca 250 fiind încasate după acest termen. Restul banilor urmează să fie încasaţi… cu forţa.
Reprezentanţii instituţiei au la îndemână mai multe metode de a strange banii datoraţi de şoferii indisciplinaţi în trafic. Astfel, ei pot apela la instituirea popririi pe salarii sau conturi bancare. Dacă persoanele sancţionate găsesc soluţii pentru a scăpa se poate apela şi la instituirea de sechestre asiguratorii pe bunurile deţinute. Cei care nu au nicivenituri şi nici bunuri pe numele lor riscă să facă muncă în folosul comunităţii, autorităţine nexcluzând nici varianta solicitării acestui lucru în instanţă.

Sancţiunile aplicate de poliţişti vizează mai o paletă largă de încălcări ale Codului Rutier, de la nepurtatul centurii de siguranţă, la depăşiri neregulamentare.
Pentru a recupera banii din amenzile aplicate şoferilor autorităţile u la dispoziţie 5 ani, după care datoriile se prescriu. Termenul poate fi prelungit dacă autorităţile pot demonstra că procedura recuperării debitului a fost începută, amenda fiind încasată parţial. Conform prevederilor legale, termenul de prescriere începe să curgă, în această situaţie, de la data ultimei încasări parţiale a sumei datorate bugetului.
În judeţ au existat în trecut cazuri în care, funcţionarii au depus în numele debitorilor sume infime pentru a prelungi termenul de încasare.
Procentul încasării amenzilor aplicate ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie se menţine şi în cazul altor nereguli constatate de organelle de control ale statului.

De la 1 iulie, şoferii care greşesc în trafic plătesc amenzi mai mari. Creşterea salariului minim brut pe economie, de la 750 de lei la 800 de lei, a condus şi la creşterea amenzilor.